Ανοίγει θέμα απολύσεων σε ΔΕΚΟ

της Χριστίνας Kοψινη

Στους κανονισμούς που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες ρίχνει τώρα το βάρος η τρόικα, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς και ζήτημα άρσης της ιδιότυπης μονιμότητας που υπάρχει στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες συναντήσεις που είχε το τεχνικό κλιμάκιό της με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Α. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μ. Χάλαρη. Στις συναντήσεις δεν ετέθη ζήτημα ούτε κατώτατων ορίων, ούτε 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας δόθηκε μεγάλο βάρος στα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που καταδεικνύουν καθίζηση των αποδοχών μέσω και των 52 επιχειρησιακών συμβάσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τρόικα έπαψε να θέτει ζήτημα μείωσης των αποδοχών. Μάλιστα στις συναντήσεις συζητήθηκε το θέμα των ωριμάνσεων και υπήρξε επιμονή για ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει ότι μετά το πέρας του εξαμήνου από τη λήξη των συμβάσεων θα αλλάζουν πλήρως οι όροι των προσλήψεων. Οπως, άλλωστε, προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, κ. Αμαντέου Αλταφάζ, σε ερώτημα που του απηύθυνε ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε καμία παρέμβαση από τις παραμέτρους που επηρεάζουν το μισθολογικό κόστος. «Η Κομισιόν απλώς επιθυμεί να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχουν θεσμοθετηθεί στο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλία για διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της αγοράς εργασίας που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Με ανοικτά τα ζητήματα που αφορούν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα άσκησε στις συναντήσεις ιδιαίτερη πίεση για το μισθολογικό κόστος στις ΔΕΚΟ. Ο στόχος είναι να τροποποιηθούν οι κανονισμοί εργασίας με τους οποίους ρυθμίζονται όχι μόνο οι μισθοί, αλλά και η αιτιολογία των απολύσεων, οι μεταθέσεις, τα επιδόματα κα.. Η γενική γραμματέας του υπουργείου επισήμανε ότι οι κανονισμοί βάσει νόμου έχουν μετατραπεί σε συμβάσεις και επομένως μόνο οι διοικήσεις που έχουν συνυπογράψει μπορούν να αναδιατάξουν τα όποια «προνόμια» διαθέτουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Επί τάπητος ετέθη εκ νέου και η εκκρεμότητα που αφορά τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με το κλιμάκιο της τρόικας, ενώ τη βοήθεια της Τask Force για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε χθες ο κ. Μ. Χάλαρης.

Πηγή: Καθημερινή