Χορεύοντας με το PSI...

Πυκνές προδιαγράφονται οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες, με αφορμή το PSI (το "κούρεμα" του χρέους), που οι επιπτώσεις του θα επηρεάσουν όχι μόνο τις τραπεζικές ή τις οικονομικές, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολυεπίπεδης αντιπαράθεσης, κατά την οποία ακόμη και μνημονιακές δυνάμεις αναζητούν
 οδό διαφυγής ή άλλοθι "νομιμοποίησης", προκαλώντας τριγμούς ή και κατάρρευση στο πολιτικό σύστημα. Ήδη ο Γ. Καρατζαφέρης ψιθυρίζει ότι απέρχεται από την παρούσα κυβέρνηση και ο Αντ. Σαμαράς δείχνει να ψάχνει για πρόσχημα, ώστε να μην χρεωθεί τα μέτρα που συνοδεύουν το PSI.
Η κυβέρνηση μεταδίδει την εκτίμηση ότι το PSI είναι έτοιμο στις βασικές του κατευθύνσεις. Η πρωτοχρονιάτικη δημόσια κινδυνολογία Παπαδήμου περί του ενδεχόμενου "άτακτης χρεωκοπίας" είχε διπλούς αποδέκτες: όχι μόνο να εκφοβίσει τους Έλληνες πολίτες, αλλά και να πιέσει τους ομολογιούχους να συνομολογήσουν το PSI.
Το ύψος του "κουρέματος" παραμένει υπό διαπραγμάτευση: από το 50% έως το 70%. Δεν πρόκειται για ξαφνική γαλαντομία των ιεράκων του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένου. Υψηλότερο "κούρεμα" το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο εάν θα καταστεί βιώσιμο το εναπομείναν χρέος και εφικτή η εξυπηρέτησή του. Θεωρείται πιθανή η λύση της αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί η δυσβάσταχτη ετήσία δαπάνη με τόκους που φθάνουν το 8% του ΑΕΠ. Όταν στις ΗΠΑ, με μεγάλο δημόσιο χρέος, η εξυπηρέτησή του δεν υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ.
Χθες Μέρκελ και Σαρκοζί απηύθυναν τελεσίγραφο ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η δανειοδότηση, εάν δεν συμφωνηθεί το PSI και δεν εφαρμοστούν σκληρά μέτρα, όπως η κατάρρευση των μισθών. Η κοινή γνώμη κάθε βράδυ πληροφορείται ότι υπάρχουν κρυφές δεσμεύσεις, με τα "παπαγαλάκια" του ΣΕΒ να συνεχίζουν το τροπάριο ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το εργατικό κόστος. Και την επιθετική κερδοσκοπία για επιστροφή στη δραχμή να βρίσκει φιλόξενες σελίδες στον εμπορικό Τύπο.
Με την κορύφωση της εκβιαστικής τακτικής τους, οι "Μερκοζί" επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιστάσεις της ελληνικής κοινωνίας και να καταστήσουν αναγκαστική τη νομοθετική κατάργηση των "δώρων". Δηλαδή την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Άλλο ένα δείγμα κουρελιάσματος του δημοκρατικού πλαισίου...
Στο τέλος αυτής της απρόβλεπτης διαδικασίας μπορεί, ωστόσο, να ελλοχεύει το σενάριο της "συντεταγμένης χρεωκοπίας της Ελλάδας εντός του ευρώ", που σημαίνει ότι το " κούρεμα" δεν θα γίνει, τελικώς, "εθελοντικά", ότι θα ενεργοποιηθούν και θα πληρωθούν τα CDS, οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (με ανοιχτό ακόμη το θέμα εάν θα κρατικοποιηθούν...). Στην περίπτωση της χρεωκοπίας εντός του ευρώ, το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο δεν θα μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις. Και βεβαίως οι Βρυξέλλες θα αναλάβουν να κατανέμουν κονδύλια, δάνεια και δόσεις υπακούοντας αποκλειστικά στις δικές τους προτεραιότητες και συμφέροντα. Με βέβαιη την καθίζηση της οικονομίας, καθώς για φέτος ο "Economist" προβλέπει ότι η Ελλάδα και το Σουδάν θα έχουν τα σκήπτρα των χωρών παγκοσμίως με ύφεση 7%.
Εκβιασμοί ων ουκ έστι τέλος! Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;

Πηγή: Αυγή