Τρώω σωστά, άρα υπάρχω - Raus!

της Αλεξάνδρας Κουκουράκη

Κυκλοθυμία, αδυναμία, θαμπό δέρμα και μαλλιά, είναι μερικά συμπτώματα που οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τη σημερινή εποχή, πολύς κόσμος υποφέρει λίγο πολύ από αβιταμίνωση ή από μερική έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Μια το κάπνισμα, μια ότι παραμελούμε το μαγείρεμα, μια το ετοιματζίδικο-delivery φαγητό, δεν θέλουν και πολύ να αδειάσουν οι αποθήκες των βιταμινών.
Τι γίνεται λοιπόν, πώς διορθώνουμε την κατάσταση;
Καταρχήν, να τονίσω ότι η ένδεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων, είναι μία κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας.
Αν δεν μπορούμε να καταναλώσουμε τα 3-4 φρούτα την ημέρα, τις 2 μεγάλες μερίδες λαχανικών, το μαγειρευτό φαγητό με ωμό ελαιόλαδο, τότε μία πολυβιταμίνη πρέπει να δώσει τη λύση (προσωρινά).
Βέβαια, η απορρόφηση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων, δεν είναι ίδια και μία πολυβιταμίνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.
Για τους καπνιστές τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, αφού το κάπνισμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των βιταμινών, ειδικά τη βιταμίνη C.
Εάν καταφύγετε στη λύση της πολυβιταμίνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να την καταναλώνετε με φαγητό, να τη φυλάτε σε δροσερό και σκιερό μέρος και να μην ξεπερνάτε σε καμία περίπτωση την προτεινόμενη δόση.
Εάν θέλετε μία πιο φυσική λύση, προτείνω να ξεκινάτε την ημέρα σας με φρούτο συνδυασμένο με γιαούρτι και δημητριακά, ενδιάμεσα λίγους ξηρούς καρπούς κι ακόμα ένα φρούτο, κυρίως γεύμα μία μερίδα λαδερό με λίγο τυρί ή μία μερίδα όσπρια με ωμά λαχανικά, μία μερίδα ρύζι ή μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών και τέλος το βράδυ, μία ωραία φρουτοσαλάτα ή χορτόσουπα .
Είναι άλλωστε απόλαυση, να συνδυάζεις γεύση και υγεία, ενώ καταντά άθλια απερισκεψία το να μη φροντίζεις τον εαυτό σου με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς.

Πηγή: eyedoll.gr