Κάλεσμα Λ. Κατσέλη στα προοδευτικά κόμματα

Η Λούκα Κατσέλη έστειλε επιστολή προς τα προοδευτικά κόμματα της αριστεράς (δηλαδή, ΣυΡιζΑ, ΔημΑρ, Οικολόγους Πράσινους) προσπαθώντας να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν εν όψει εκλογών.







Η πρώτη υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, και η μοναδική ίσως υπυοργός που κόντραρε ανοικτά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, έστειλε επιστολή σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα. Η επιστολή αυτή αναφέρει τα εξής:

Η Κοινωνική Συμφωνία, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, υποστήριξε ένα τρίπτυχο βασικών επιδιώξεων:

α) Ανατροπή της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας του Μνημονίου που οδηγεί την οικονομία σε βαθιά ύφεση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνία σε εξαθλίωση.


β) Πρόταξη ενός ρεαλιστικού, προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Οικονομίας που μπορεί ν’ αποτελέσει βάση συζήτησης με τους εταίρους μας, και


γ) Συγκρότηση μιας ισχυρής συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα στηρίζεται και θα κινητοποιεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία.


Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, προβάλλει η ανάγκη συνεννόησης και συστράτευσης όλων των γνήσια προοδευτικών δυνάμεων ώστε να μπορέσουν να μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη την απαίτηση της κοινωνίας για προοδευτική διακυβέρνηση.


Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ, χωρίς χρονοτριβή, να συναντηθούμε με τη βάσιμη ελπίδα ότι θα ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία και θα υπάρξει συνεννόηση, προγραμματική σύγκλιση και, γιατί όχι, κοινή δράση.

Με αυτά της τα λόγια, η κυρία που ηγείται της Κοινωνικής Συμφωνίας θέλησε να ανοίξει διαύλους συνεργασίας με τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς. Η κίνησή της αυτή λογίζεται ως θεμιτή, από τη στιγμή που βλέπει πως μόνο ενωμένα τα κόμματα της αριστεράς θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση και να βγάλουν τη χώρα από το επαχθές μνημόνιο. Παράλληλα, το κόμμα της δε δείχνει ικανό να μπει ούτε στη νέα βουλή που θα προκύψει, καθώς είναι ένα κόμμα που δεν έχει κλείσει ακόμα δύο μήνες ζωής. Με αυτή της την κίνηση, η κυρία Λούκα Κατσέλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "Μπακογιάννη της αριστεράς", αν και εκείνη προέρχεται από το ΠαΣοΚ και όχι από κάποιο κόμμα εξ όσων προτέινει συνεργασία.