Ελληνικό φαγητό με πιστοποιητικό



Προτηγανισμένες πατάτες σε αυτοαποκαλούμενα παραδοσιακά εστιατόρια, χωριάτικη σαλάτα με σπορέλαιο και λευκό τυρί τρίτων χωρών που σερβίρεται ως ελληνική φέτα, σε τραπέζι με πλαστικό τραπεζομάντηλο και πλαστικές καρέκλες, περιγράφουν αρκετές φορές την εικόνα των ελληνικών εστιατορίων ακόμη και σε περιοχές ιδιαίτερα τουριστικές.


Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011 σε δείγμα 1250 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που γευματίζουν συχνά (δύο με τέσσερις φορές την εβδομάδα) εκτός σπιτιού (από 35,04% το 2006, σε 28,32% το 2011). Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το ότι δεν υποχώρησαν οι τιμές στα καταστήματα εστίασης.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αποφάσισε ήδη από το 1999 να προχωρήσει στην δημιουργία ενός πιστοποιητικού που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ποιότητα των ελληνικών εδεσμάτων, να τονώσει την ελληνική επιχειρηματικότητα στον τομέα της εστίασης και να ξαναφέρει το ελληνικό και το ξένο κοινό στις παραδοσιακές ταβέρνες.

"Στόχος του Ειδικού Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας είναι η διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας (εθνικής ή τοπικής) και της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας των χρησιμοποιούμενων προϊόντων, η ανάδειξη της διαφορετικότητας της κάθε περιοχής ανά την επικράτεια, τόσο με τα τοπικά προϊόντα - εδέσματα όσο και με την καλή και σωστή εξυπηρέτηση πολιτών" επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η αρμόδια διευθύντρια του ΕΟΤ Σοφία Λαζαρίδου.
Άρθρο με πληροφορίες από Real