Οφείλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι

 του Κώστα Καίσαρη

Ανάγκα και Πρόεδροι πείθονται

Άστραψε και βρόντηξε ο Κάρολος Παπούλιας: «Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε; Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κύριο Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι σαν Ελληνας. Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;». Κι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν ήταν ρητορικά. Δεν θυμήθηκε ξαφνικά ύστερα από δυόμισι χρόνια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι λοιδορείται η πατρίδα του.





Πουτάνα έχει γίνει, θα έλεγα εγώ. Ρόμπα ξεκούμπωτη. Ο Πρόεδρος είδε την Κυριακή τον Γλέζο και τον Θεοδωράκη. Τους είδε έξω από τη Βουλή να τους ψεκάζουν με χημικά. Τους είδε να είναι όρθιοι απέναντι στην αστυνομία. Οχι να τους φυλάει και να τους προστατεύει η αστυνομία, όπως συμβαίνει μ' αυτόν. Είδε την απήχηση που έχουν στον κόσμο.

Ενώ αυτόν όπου τον βρίσκει ο κόσμος τον παίρνει στο κυνήγι και στη γιούχα. Οπως στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οπως στα Φώτα στη Χαλκίδα. Κι η Αστυνομία να κάνει συλλήψεις, να μπουζουριάζει τον κόσμο για εξύβριση του Προέδρου. Χωρίς ο Πρόεδρος να έχει τη μεγαλοθυμία να ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο μεγάλος άνθρωπος, όμως, είναι σαν το μικρό παιδί: κλαίει, ζηλεύει. Θέλησε, λοιπόν, για μία μέρα, για μία έστω φορά να γίνει Μανώλης Γλέζος. Είναι, όμως, τόσο απλό;

Πώς θα πήγαινε ο Παπούλιας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου; Σε ειδικό γυάλινο κλουβί σαν τον Πάπα; Ή θα την παρακολουθούσε από ψηλά με ελικόπτερο; Ανάγκα, λοιπόν, και οι Πρόεδροι πείθονται, όχι μόνο οι θεοί, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Την ανάγκη έκανε φιλότιμο ο Πρόεδρος κι έβαλε τις φωνές σαν τον Καρατζαφέρη. Επί της ουσίας τώρα, τα ερωτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος έχουν βάση: Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;

Πράγματι. Σαν τους Ελληνες δεν είναι. Ούτε ΠΑΣΟΚ υπάρχει στη Φινλανδία, ούτε Νέα Δημοκρατία στην Ολλανδία. Ούτε δύο Καραμανλήδες είχαν πρωθυπουργούς οι Φινλανδοί, ούτε τρεις Παπανδρέου οι Ολλανδοί. Κι αυτό ο Παπούλιας όφειλε να το ξέρει. Ούτε Siemens υπάρχει στην Ολλανδία, ούτε Βατοπέδι στη Φινλανδία. Δεν πήρανε τα δάνεια της Αγγλίας οι Φινλανδοί για να κάνουνε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχουνε εχθρούς οι Σουηδοί, αλλά, αν είχανε, δεν θα κονομάγανε από τις φρεγάτες όπως οι Ελληνες υπουργοί Αμυνας.

Καπιταλισμό έχουν κι εκεί, αλλά τα προσχήματα τα τηρούνε. Εισπράττουνε τους φόρους, δεν διορίζουνε αβέρτα στο Δημόσιο κι έχουν ένα μίνιμουμ κοινωνικό κράτος. Δουλεύει το σύστημα. Δεν είναι πουτσαρά μπουλούκι σαν την Ελλάδα. Δεν έχουνε τοκογλύφους στη Σουηδία, που κατεβαίνουνε μάλιστα στις νομαρχιακές εκλογές και τρώνε και πίνουνε με τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος, όπως εδώ με τον Καρατζαφέρη.

Δεν τα παίρνουνε στις πολεοδομίες της Φινλανδίας και γι' αυτό δεν έχουνε κι αυθαίρετα. Δεν έχει πλατεία Ομόνοιας στη Στοκχόλμη. Ούτε πλατεία Βάθη το Ελσίνκι. Μπορώ γι' αυτό να τον διαβεβαιώσω στα σίγουρα τον Πρόεδρο. Η Φινλανδία έχει τη Nokia. Δεν έχει αεριτζήδες επιχειρηματίες που τα παίρνουνε από το κράτος. Και στο φινάλε, σε όλους αυτούς τους Ευρωπαίους εμείς οι περήφανοι Ελληνες απλώνουμε το χέρι και ζητιανεύουμε δανεικά. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξέρουμε ποιοι είναι. Αυτά.

Και άσχετος και δημαγωγός

Θυμάμαι το καλοκαίρι του 2006. Ημουνα στο Βερολίνο για τον τελικό του Μουντιάλ Ιταλία - Γαλλία. Εκεί ήταν κι ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, ο Ορφανός. Με το ταξίδι, όμως, να του έχει βγει ξινό. Τις ίδιες μαγκιές με τον Γερουλάνο είχε κάνει με το τότε αθλητικό νομοσχέδιο και η FIFA είχε πετάξει έξω το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Με τον Ορφανό στο Βερολίνο να τρέχει και να μη φτάνει. Οχι μόνο να μην κάνει τον γκιουλέκα, αλλά να βάζει λιτούς και δεμένους για να βρει άκρη με την επάρατη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Τα ίδια θα γίνουνε και τώρα. Δεν είναι όμως μόνο άσχετος ο Πολ Γερουλάνος, είναι και δημαγωγός: «Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να κοιτάζει ποιος αγοράζει τις ΠΑΕ, αν πληρώνει τους φόρους του και τις εισφορές του». Είπε κανένας το αντίθετο; Η ΕΠΟ σίγουρα όχι, όπως και η FIFA.
Σαφώς κι η πολιτεία οφείλει να τα κάνει όλα αυτά. Και κανείς δεν την εμποδίζει. Η δουλειά της είναι αυτή. Να ελέγχει τη νομιμότητα στη μετοχική σύνθεση των ΠΑΕ, καθώς και τη μεταβίβασή τους. Οπως και την καταβολή των φόρων και εισφορών. Και να επιβάλλει ποινές και πρόστιμα. Δεν έχουν όμως καμία δουλειά το κράτος και οι εντεταλμένοι του να λένε αυτός παίζει στην Αλφα Εθνική, αυτός δεν παίζει. Ολα αυτά είναι εσωτερική υπόθεση των ομοσπονδιών. Και ποιο κράτος μάλιστα θέλει να το κάνει αυτό; Το ελληνικό, που επιτρέπει στα κανάλια να λειτουργούν και να εκπέμπουν εδώ και είκοσι χρόνια με προσωρινές άδειες.

Οσο δημοκράτης ήταν ο Πινοσέτ

Αφού, λοιπόν, οι πολιτικοί έσωσαν την Ελλάδα με το μνημόνιο, θέλουν με το νομοσχέδιο να σώσουν και το ποδόσφαιρο. Και να πεις ότι έχουν αυτή τη συμπεριφορά τα κόμματα εξουσίας, κομμάτια να γίνει. Αυτή είναι η νοοτροπία τους. Ο καθεστωτισμός. Οτι εμείς είμαστε κι ό,τι γουστάρουμε κάνουμε. Θεωρούν τα πάντα τσιφλίκι τους και ιδιοκτησία τους. Ετσι έχουνε μάθει.

Βλέπεις όμως κάποιους από την αποκαλούμενη Αριστερά να είναι ακόμα χειρότεροι. Οπως αυτός ο Ψαριανός της λεγόμενης και Δημοκρατικής Αριστεράς μάλιστα: «Αν δεν περάσει διάταξη να περιοριστούν σε δύο οι θητείες των μελών των ομοσπονδιών, εμείς δεν ψηφίζουμε το νομοσχέδιο» είπε στη Βουλή. Μαγκιά. Εγώ σαν βουλευτής, εμείς σαν κόμμα, όλοι εμείς σαν Βουλή αποφασίζουμε και διατάζουμε. Μέχρι και στο πόσα χρόνια θα έχουν δικαίωμα οι Ελληνες να είναι παράγοντες. Δύο θητείες φτάνουνε και με το παραπάνω.

Αν αυτό είναι Δημοκρατία και αριστερή μάλιστα, ο φασισμός πόσο χειρότερος μπορεί να είναι; Πόσο δημοκρατικό και αριστερό μάλιστα είναι να αποφασίζεις και να διατάζεις εσύ πόσα χρόνια θα είναι κάποιος στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ; Οσο δημοκράτης ήταν ο Πινοσέτ;

Αν πας να τσακίσεις την υπερηφάνεια ενός λαού, τα αποτελέσματα είναι ολέθρια (Δήμος Βερύκιος)
- Observer

Ερώτηση: Επιτρέπεται σε Πρόεδρο Δημοκρατίας να αναφέρεται και να σχολιάζει άλλους λαούς λέγοντας «ποιοι είναι οι Σουηδοί, ποιοι είναι οι Φινλανδοί»;

πηγή: Goal news, Παρασκευής 17/2