"Έγινε κατάχρηση του άρθρου 99" (Υπουργέ, να ένα μήλο..)

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου


Μέχρι το τέλος του μήνα οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναμόρφωση του άρθρου 99. Για κατάχρηση μιλάει τώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης..

Οι δικηγόροι το έλεγαν από την ώρα που ψηφίστηκε ότι το άρθρο 99 είναι προβληματικό. Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως πιστωτές, προστατεύοντας συχνά επιχειρηματίες που κατέληξαν στη χρεοκοπία όχι λόγω της κρίσης, αλλά επειδή πολύ απλά άσκησαν άθλια διαχείριση. Εκτός των ελλείψεων του πλαισίου, και στην πράξη να το δει κανείς, σπάνια μία εταιρία βγαίνει από τη διαδικασία της εξυγίανσης όρθια. Και για να είμαστε ακριβείς στην Ελλάδα δεν βγήκε καμία ποτέ..

Κι ενώ η ιδιοκτησία της Ελευθεροτυπίας περιμένει να εκδικαστεί η αίτησή της και το μεταβατικό ΔΣ του ALTER απαιτεί από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την ανάκτηση του 40% των δεδουλευμένων τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους, το Κράτος θυμήθηκε ότι το άρθρο 99  πρέπει να αναθεωρηθεί..
Οι εργαζόμενοι που έβλεπαν τις επιχειρήσεις να βουλιάζουν στα χρέη, φώναζαν σε περήφανα ώτα, χρόνια τώρα. 

Ένα χρόνο πριν την πολυφωτογραφημένη σύλληψη του Γαβαλά οι εργαζόμενοι στη LAK καλούσαν επίμονα την εφορία με δημόσια επιστολή τους να δεσμεύσει έστω μέρος του αστρονομικού ποσού των 800.000 ευρώ που αντιστοιχούσε στις εισπράξεις ενός μήνα.. Κανείς δεν άκουσε.

Από το φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα Metropolis φωνάζουν για τα δεδουλευμένα τους, ενώ ο διευθύνων Ανδρέας Κουρής οδήγησε μέσα σε ελάχιστα χρόνια μία επιτυχημένη επιχείρηση στη χρεοκοπία και από εκεί στην ασφάλεια του πτωχευτικού κώδικα- ασφάλεια για τον ίδιο, βέβαια, που εν τω μεταξύ μπορεί να ασχολείται ανενόχλητος με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητες: το MAD, τον Love, τη Real.. Τις προάλλες μάλιστα δε δίστασε να σύρει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο του MAD που απεργούσαν έχοντας μείνει τρεις μήνες απλήρωτοι..

Μάλλιασε η γλώσσα μας να τα λέμε για το άρθρο 99, εδώ, και εδώ, και αλλού- μάλλιασε και των δικηγόρων και των εργαζόμενων η γλώσσα. 

Τι κι αν ο νόμος προβλέπει ότι "αν ο οφειλέτης κατά τη σύναψη της συμφωνίας βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών ή αν θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών που δεν υπέγραψαν τη συμφωνία" η συμφωνία δεν επικυρώνεται δικαστικά;
O αγώνας των εργαζόμενων σε μία σειρά άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων διαρκεί- με κάθε κόστος. 

Φαίνεται ότι πέρα από την εμπιστοσύνη στο Κράτος, έχει αρχίσει στα σοβαρά να ατονεί η πίστη μας και στην τυφλότητα της Δικαιοσύνης..