Πώς θα είναι τα κέντρα κράτησης

Περιγραφή των χώρων κράτησης, σύμφωνα με τα πρότυπα στα οποία υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας, δημοσιοποίησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε χώρος - όπου θα κρατούνται χίλια άτομα - θα χωρίζεται σε τέσσερις τομείς δυναμικότητας 250 ατόμων ο καθένας. Αντίστοιχα, οι τομείς θα αποτελούνται από πέντε πτέρυγες και θα διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους διαμονής, εστίασης, υγιεινής, θρησκευτικής λατρείας.
Κάθε κέντρο κράτησης προβλέπεται πως θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου NATO και θα είναι ύψους 3 μέτρων. Επίσης θα υπάρχουν χώροι διοικητικών υπηρεσιών, ιατρεία και αναρρωτήρια.
Την ευθύνη της εξωτερικής φύλαξης του χώρου θα έχουν ένοπλοι αστυνομικοί φρουροί. Η εσωτερική φύλαξη του χώρου θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Κάθε χώρος προβλέπεται να επιτηρείται από κλειστό κύκλωμα καμερών.
Με απόφαση του Χρήστου Παπουτσή στις 19 Μαΐου 2011 είχαν μετονομαστεί σε κέντρα κράτησης τα κρατητήρια της Αστυνομίας στο Ελληνικό, στην Πέτρου Ράλλη και τον Ασπρόπυργο, ενώ μετονομάστηκαν σε κέντρα κράτησης τα κτίρια σε Σπάρτη, Μερσινίδι Χίου, Βαθύ Σάμου και Βέννα Ροδόπης, όπου από παλιά λειτουργούσαν χώροι κράτησης παράνομων μεταναστών. Το μοναδικό νέο κέντρο κράτησης που κατασκευάζεται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές στο Φυλάκιο Εβρου αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι.
Μετά τις εξαγγελίες Παπουτσή είχαν αρχίσει τα έργα μετατροπής σε χώρο κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα, τα οποία έμειναν ημιτελή, παρότι είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.
 
Άρθρο με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ