Κράτος για τον πολίτη και όχι για το πολιτικό σύστημα

του Θανάση Λυρτσογιάννη

Για να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να μειωθεί το Δημόσιο. Είναι το νέο φιρμάνι του Τόμσεν που μας ήρθε χθες.




Σε γενικές γραμμές δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε. Μπορεί και να υπερθεματίζαμε. Αφού μικρότερο κράτος σημαίνει γενικώς λιγότερη γραφειοκρατία, μικρότερες δαπάνες, πιο λίγοι φόροι.

Ομως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε μηχανιστικά και ούτε έχει απόλυτη ισχύ η εξίσωση μικρό κράτος ίσον καλό. Γιατί το κράτος δεν αρκεί να είναι μικρό. Θα πρέπει πρωτίστως να είναι λειτουργικό και αποδοτικό. Το κράτος θα πρέπει να διευκολύνει και όχι να ταλαιπωρεί τον πολίτη και την επιχείρηση. Να είναι αρωγός και όχι δυνάστης. Ε, για να συμβούν αυτά δεν αρκεί μία μοντέρνα δομή με καταρτισμένους υπαλλήλους.

Το πρώτιστο, το καθοριστικό είναι ο τρόπος που το πολιτικό σύστημα βλέπει το κράτος. Γιατί δεν αρκεί να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο μηχανισμό. Το θεμελιώδες είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί και ποια συμφέροντα θα εξυπηρετήσει. Και ως γνωστόν, το πολιτικό σύστημα στις δεκαετίες που πέρασαν χρησιμοποίησε το κράτος για να εξυπηρετήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δικά του συμφέροντα.

Επομένως το κλειδί που θα καθορίσει τις εξελίξεις, που θα προσδιορίσει τον χαρακτήρα του νέου κράτους, που θα ανάψει ή θα σβήσει την ελπίδα, το κρατά στα χέρια του το πολιτικό σύστημα.
Προς αυτό έχουν υποχρέωση να απευθυνθούν οι πολίτες και να ζητήσουν, ακόμα και να επιβάλουν τις μεγάλες αλλαγές και όποιος δεν συμμορφωθεί να κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

πηγή: ethnos.gr