Σε έξαρση τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας στη Δυτική Ελλάδα

Σε έξαρση τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας στη Δυτική Ελλάδα
 Εντείνονται τα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς  οργανωμένα κυκλώματα εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση, τις δραματικές μειώσεις μισθών αλλά και την παρατεταμένη κακοκαιρία με σκοπό τον πλουτισμό.


Πολλές είναι οι καταγγελίες για λαθροϋλοτόμους που επιδίδονται σε συστηματική κοπή δέντρων προσφέροντας την – προσοδοφόρα γι' αυτούς – «εναλλακτική» σε όσους ψάχνουν φθηνές λύσεις για να ζεσταθούν τώρα που το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Παράδειγμα, το προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα όπου η παράνομη ξύλευση ολοένα και εντείνεται. Οπως κατήγγειλε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, πρόκειται για καθημερινή λεηλασία. Σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν προ ημερών, μέλη της Κϊνησης κατέγραψαν μαζί με τους επόπτες του φορέα διαχείρισης δεκάδες αιωνόβιες κουκουναριές, οι οποίες είχαν κοπεί από τη ρίζα σε κεντρικότατα σημεία του δάσους.

Σε μία άλλη περίπτωση, που καταγγέλθηκε επίσημα, υπάλληλοι του δασαρχείου Αγρινίου απειλήθηκαν με τσεκούρι από λαθροϋλοτόμο.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δασών και αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Αντώνη Κανταρτζόπουλο, πριν από μερικές ημέρες απεφεύχθη τραγωδία με παρολίγον θύματα υπαλλήλους του δασαρχείου Αγρινίου, οι οποίοι είχαν διατεταγμένη υπηρεσία πρόληψης και καταστολής λαθροϋλοτομιών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου οχήματος με παράνομα προϊόντα υλοτομίας, ο οδηγός αρνήθηκε αρχικώς να συμμορφωθεί στο σήμα των δασικών υπαλλήλων και ακολούθησε καταδίωξη σε δρόμους του κάμπου Λεπενούς. Οταν αναγκάστηκε να σταματήσει, βγήκε και πλησίασε το υπηρεσιακό όχημα, απείλησε και εξύβρισε τους υπαλλήλους, ενώ χτύπησε το αυτοκίνητό τους προκαλώντας μικροφθορές. Κατόπιν, αρνούμενος τον έλεγχο, πήρε ένα τσεκούρι και κινήθηκε απειλητικά προς αυτούς.

Οι τελευταίοι κάλεσαν την αστυνομία, αλλά ο δράστης έσπευσε να εξαφανιστεί. Μάλιστα γι' αυτό το γεγονός η διεύθυνση δασών κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.
πηγή: το βήμα