Η θεματολογία της εβδομάδας (26 - 30 Μαρτίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου


Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες. 
 
 
175 δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αποτέλεσαν το δείγμα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα.  Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ.

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:
 
 
Και αυτήν την εβδομάδα την πρωτοκαθεδρία έχουν τα οικονομικού περιεχομένου δημοσιεύματα, καθώς καταλαμβάνουν το 45% της ατζέντας των απογευματινών εφημερίδων. Τα αυθαίρετα οικοδομήματα, τα ταξί και οι προτάσεις του κυρίου Τόμσεν ήταν θέματα οικονομικά που κυριάρχησαν αν και κανένα από αυτά δεν εμφανίστηκε σε περισσότερα από πέντε πρωτοσέλιδα. Στη δεύτερη θέση για την εβδομάδα που εξετάζουμε ανέβηκαν τα κοινωνικά δημοσιεύματα (19%), τ αοποία και ξεπέρασαν τα πολιτικά. Οι εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, που όπως θα δούμε στον πίνακα 3 είναι το κυρίαρχο θέμα της εβδομάδας, κέντρισαν το ενδιαφέρον των αρχισυντακτών. Τα κοινωνικά δημοσιεύματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζουν αύξηση σχεδόν κατά 50% (19% από 13%). Σημαντικά υποχώρησαν τα πολιτικά δημοσιεύματα, καθώς υποχώρησαν στο 16%. Και αυτό δείχνει ακόμα πιο παράλογο καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα πολιτιστικά θέματα, τα οποία κάλυψαν το 14% της ατζέντας των ΜΜΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η κατάδυση του Τζ. Κάμερον και έρευνες γύρω από τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων επί μνημονίου. Τέλος, η εξωτερική πολιτική έφτασε το 6%, κυρίως λόγω των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με Ισπανούς και Πορτογάλους αξιωματούχους.

2. Διάκριση γεωγραφική:
 

Συντριπτική πλειοψηφία και αυτήν την εβδομάδα για τα δημοσιεύματα που αφορούν την Ελλάδα. Μόλις το 11% των δημοσιευμάτων έρχονται από το εξωτερικό. Το πιο περίεργο δημοσίευμα εξ αυτών, ήταν ο μπακλαβάς που "τρέλανε" τον Μπαράκ Ομπάμα. Όσο περνούν οι εβδομάδες και πλησιάζουμε προς τις εκλογες όλο και περισσότερο θα αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ δημοσιευμάτων εσωτερικού κι εξωτερικου. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει πως η διαφορά αυτής της εβδομάδας οφείλεται στις επερχόμενες εκλογές.

3. Κυρίαρχο θέμα:
 
 
Το μεταναστευτικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο διάστημα που εξετάζουμε. Είτε από τη σκοπιά των πολιτικών, είτε από τη σκοπιά των κέντρων εγκατάστασης των λαθρομεταναστών, είτε από τη σκοπιά των αστυνομικών επιχειρήσεων ("σκούπα"), οι αρχισυντάκτες έδωσαν μεγάλη βάση στο φλέγον αυτό κοινωνικό ζήτημα. Τη Δευτέρα (26/3) το θέμα των παρελάσεων υπήρξε σε όλα τα πρωτοσέλιδα , αλλά ήδη από την Τρίτη (27/3) είχε εξαφανιστεί από αυτά. Τέλος, τρίτο είναι το θέμα των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με τους ηγέτες των δύο κρατών της Ιβηρικής, θέμα το οποίο προέβαλαν κυρίως οι φιλοδεξιές εφημερίδες.