Νύχτα - αφιέρωμα στα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος

ς


Προσυμφωνημένες αλλαγές σε νόμους για την εξυπηρέτηση συντεχνιών και για την χρηματοδότηση των κομμάτων

Δεν πτοούν, όπως φαίνεται, τα μεγάλα κόμματα οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις ρουσφετολογικές τροπολογίες που προωθούνταν από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία  «κατάφεραν» σε μια περίοδο απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, να προσθέσουν ακόμη ένα πλήγμα σε βάρος της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, ψηφίζοντας χθες το βράδυ δεκάδες τροπολογίες ντροπής.
Τα κόμματα όμως δεν πτοήθηκαν και κατάφεραν με τροπολογία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών χθες τα… μεσάνυχτα ( που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση» , να αποδεσμεύσουν  τα ποσά της τελευταίας δόσης του 2011,  όπως επίσης την πρώτη και δεύτερη δόση  του 2012, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων,  με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητα για την ομαλή διενέργεια των εκλογών. Στα αξιοσημείωτα η πρόβλεψη ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να κατασχεθούν λόγω οφειλών. Μια πρόβλεψη που αποσκοπεί σε προστασία των κομμάτων από όσους διεκδικούν τα "φέσια"...

Στο ίδιο νομοσχέδιο  όμως πέρασε και η τροπολογία του υπουργού Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη για την απελευθέρωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, με την οποία  ορίζεται ότι είναι δυνατή η καταγγελία για παραπάνω από μία σύμβαση, χωρίς την προηγούμενη κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.


Αλλά και  σύμφωνα με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο,   του υπουργείου Εσωτερικών αυτή τη φορά, το Δημόσιο μπορεί κατ’ εξαίρεση  να λύνει πρόωρα και μονομερώς τις μισθώσεις ακινήτων για την στέγαση υπηρεσιών του, εφόσον έχει παρέλθει ένα έτος από την έναρξη της σύμβασης.

Μένει πάντως να διαπιστωθεί εάν θα συνεχιστεί η ίδια τακτική των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής ή εάν έστω και τώρα θα συνειδητοποιήσουν όλοι τον θεσμικό τους ρόλο. 

Άρθρο με πληροφορίες από star.gr