Λίγα λόγια περί Μητροπάνου και Βαλλιανάτου

Πολλοί τρέχουν να κατηγορήσουν το Γρηγόρη Βαλλιανάτο για αυτό που έγραψε στο tweeter του σχετικά με τον Δημήτρη Μητροπάνο, το λαϊκό τραγουδιστή που εξέπνευσε τη Δευτέρα του Πάσχα.







Είναι αλήθεια πως οι στιγμές είναι δύσκολες, ιδίως για την οικογένεια του θανόντος. Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε καλλιτέχνης που κρατούσε τα φώτα της δημοσιότητας μακρυά και ζούσε με τον δικό του τρόπο, κάπως πιο απόμακρα από το star system.

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, συνδικαλιστής και τώρα κομματάρχης, σχολίασε με το γνωστό καυστικό του στυλ την είδηση του θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου από την προσωπική του σελίδα στο tweeter. Καθήκον ενός ανθρώπου που υποστηρίζει τα δικαιώματα μίας μειονότητας είναι ποτέ να μην ξεχνάει το ρόλο του και να μη σηκώνει "μύγα στο σπαθί του", όταν αυτή η μειονότητα (οι ομοφυλόφιλοι επί του προκειμένου) θίγεται διαρκώς, ζει στο περιθώριο και αντιμετωπίζει προβλήματα αφομοίωσης σε μία κοινωνία που επί δεκαετίες δεν αποδεχόταν τα μέλη της. 

Καλώς ή κακώς, οι πρακτικές μας και οι απορρίψεις μας που βασίζονται σε προκαταλήψεις επηρεάζουν τους ανθρώπους που αφορούν και ως δράσεις προκαλούν αντιδράσεις. Άνθρωποι που βρίσκονται έξω από την κοινωνία (π.χ. μετανάστες), συχνά παρανομούν, καθώς δε μπορούν να ζήσουν αλλίως βιώνοντας την φροϋδική καταπίεση στο μέγιστο βαθμό. Σίγουρα αυτό δεν ισχύει για τους ομοφυλόφιλους. Ωστόσο, τέτοιες αντιδράσεις τις προκαλούν οι βαθύτατα συντηρητικές δομές  κοινωνιών όπως είναι η ελληνική.  

Ο κύριος Βαλλιανάτος κατηγόρησε έμμεσα το θανόντα ως ομοφοβικό. Ο ομοφοβικός (ή ομοφυλοφοβικός) είναι αυτός ο οποίος φοβάται, αποστρέφεται ομοφυλόφιλους και κάνει διακρίσεις εις βάρος αυτών. Εγώ δε γνωρίζω κατά πόσον υπήρξε ομοφοβικός ο κύριος Μητροπάνος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παρανοούν ακούγοντας την είδηση και θεωρούν ότι ο κύριος Βαλλιανάτος είπε πως ο καλλιτέχνης ήταν κρυφά ομοφυλόφιλος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ' ουδενί.

Σίγουρα το timing αυτής της δήλωσης ήταν λάθος. Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε καλά πως στην κοινωνία που ζούμε η πλειοψηφία των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε είναι ομοφοβικοί. Και οι ομοφυλόφιλοι είναι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει το τι θα πει καταπίεση από πρώτο χέρι. 

Το άρθρο αυτό γράφτηκε, καθώς ο υποφαινόμενος θεωρεί ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος έδωσε τη δική του εκδοχή, ίσως σε λάθος χρόνο, όμως δεν κατηγόρησε τον κύριο Μητροπάνο για κάτι τόσο μεγάλο δα. Ας μην το παίζουμε αθώοι. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε μας θέλει ομοφοβικούς.