Ολοκληρώθηκε στη Βουλή το κουκούλωμα του σκανδάλου Siemens

Οι ζημιές δύο δις ευρώ που υπέστη το ελληνικό δημόσιο θα ξεπληρωθούν με ψίχουλα και αόριστες υποσχέσεις


Εγκρίθηκε από την Βουλή η μειοδοτική για το Ελληνικό Δημόσιο συμφωνία με τη Siemens. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, 164 βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 75 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και ένας «παρών».
Καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, Κοινωνική Συμφωνία και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μεταξύ των «όχι» ήταν και του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Φρ. Παρασύρη, ενώ και το «παρών» προερχόταν από το ΠαΣοΚ και συγκεκριμένα από την κυρία Άννα Νταλάρα.Αίσθηση προκάλεσε και η (συνειδητή) απουσία από την ψηφοφορία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη.

Η γερμανική εταιρεία καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο 80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Hellas και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, "που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων".

Και πριν βιαστούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εισέπραξε πολλά χρήματα, να δούμε τον αντίποδα.

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσει τη γερμανική επιχείρηση από κάθε αστική ή διεκδικητική αξίωση σε σχέση με το σκάνδαλο, ενώ η συμφωνία δεν απαλλάσσει την εταιρεία από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται πως η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο, είχε υπολογιστεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σε δύο δισ. ευρώ.


Καλή η συμφωνία;