Πολυεπίπεδη αμφισβήτηση

Είναι πόλεμος, είναι προπαγάνδα, είναι διπλωματία. Προεκλογική περίοδος και το εκλογικό σώμα βρίσκεται στο έλεος των πυρών μη μπορώντας να ξεχωρίσει την αλήθεια (τη λευκή προπαγάνδα) από το ψέμα (τη μαύρη προπαγάνδα) και τη συνωμοσία (τη γκρίζα προπαγάνδα).







Από τη μία είναι η αστάθεια και η ακυβερνησία. Ένας μικρός κι ενοχλητικός κίνδυνος ξέφυγε από τις επισφαλείς κρίσεις κι έγινε αντικειμενική πραγματικότητα. Από την άλλη το ψευδοδίλημμα: ευρώ ή δραχμή. Η "τιμή" του να είμαστε στο ευρώ προβάλλεται προτιμότερη του ελάχιστου βιοτικού επιπέδου. Κι ένα ψέμα πως επίκειται απομάκρυνσή μας, από τον ίδιο άνθρωπο που παραδέχθηκε πως μας εξαπατούσε λέγοντας πως θα αποχωρήσουμε από το ευρώ.

Ως συνήθως, η αλήθεια είναι στη μέση. Ο ΣυΡιζΑ θα κάνει λάθη. Και θα κατακριθεί. Ήδη, έχει κάνει λάθη και θα τα πληρώσει. Γιατί δε θα μπορούσε αλλιώς. Ο πόλεμος που δέχεται είναι ανηλεής. Το κόμμα του μνημονίου, συσπειρωμένο πιο πολύ από ποτέ, προσπαθεί να επαναφέρει το εκλογικό σώμα σε μία κατάστασή του πρότερη: στο δικομματισμό. Θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες.

Η Αλέξης Τσίπρας πριν καν εκλεγεί έχει εξελιχθεί σε persona non grata. O Αντώνης Σαμαράς έχει στραφεί στην προοδευτική δεξιά. Αναθεωρεί, αλλά ταυτόχρονα βάλλει από παντού. Θυμίζει έντονα τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο της προδικτατορικής περιόδου. 

Το ποιος θα επικρατήσει, θα φανεί στο χειροκρότημα. Η μία πλευρά χτυπάει με μπαζούκας και η άλλη με περίστροφο. Το θέμα είναι, ακόμα κι αν ο ισχυρός επικρατήσει τελικά, να πάρει το "μήνυμα". Να αντιδράσει και να μην καταντήσει να πιστεύει και ο ίδιος τα ψέματα που διαρρέει, ή διαρρέουν προς όφελός του.