Μας θέλουν μέχρι.. νεοτέρας

Μπαρόζο και Ολάντ, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς την Ελλάδα και τη θέλησή τους για διατήρηση της ευρωζώνης ως έχει.









Τι κι αν το Reuters διαδίδει περί μυστικού σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσιάζονται αισιοδόξοι και υπέρμαχη μίας Ελλάδας που... αποπληρώνει τα χρέη της σε ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο να υλοποιηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις προκειμένου να συνεχίσει η ΕΕ να παρέχει οικονομική βοήθεια προς τη χώρα. 

Ο δε Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε πως από την πλευρά του θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου η Ελλάδ ανα μην αποσπαστεί από την ευρωζώνη. Παράλληλα, διέψευσε τα περί μυστικού σχεδίου, λέγοντας πως έχει πλήρη άγνοια επί του θέματος.

Στα υπόλοιπα της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αντιτάχθηκε της ιδέας δημιουργίας ευρωομολόγου, ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στην επίλυση της κρίσης.

Η αλήθεια είναι πως οι Ευρωπαίοι μάλλον φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ κι αυ΄το γιατί τίποτα δεν τους εγγυάται ότι η κρίση στην Ευρώπη δε θα συνεχιστεί υπό τη μορφή ντόμινο ή ότι κάποιο πλεονάζον κράτος - μέλος δε θα ακολουθήσει το δρόμο της εθελούσιας αποχώρησης από την ΕΕ.