Ο Φαήλος Κρανιδιώτης στη Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή
Έχουμε αναφερθεί ξανά στο γνωστό (ακρο)δεξιό σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο προσωποποιείται η επιστροφή της ΝΔ στην εμφυλιοπολεμική ρητορική. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης, με την απαραίτητη «μαγκιά» της «λαϊκής» δεξιάς (αυτή πουλάει μαζί με μπόλικη μισαλλοδοξία), μας εξηγεί σε ένα ακόμη βαθυστόχαστο άρθρο του «τι περιμένουμε από τον Αντώνη Σαμαρά», τον κατά Φαήλο υπερασπιστή «της Πατρίδας και του Λαού».
Αφού ο αγαπητός Φαήλος προσπερνάει την πρόσφατη επιστολή, υποτελειακής κοπής, του Αρχηγού του (δε την αναφέρει καν), τον καλεί εύγλωττα να κατατροπώσει τους «εισαγωγείς – εξαγωγείς πεπιεσμένου αέρος του Κολωνακίου, τους καταπατητές των συχνοτήτων, τους μπετατζήδες και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους, τους νταραβεριτζήδες των προμηθειών του δημοσίου, στους μισέλληνες πανεπιστημιακούς, στους κρατικοδίαιτους “καλλιτέχνες” και την ανακυκλωμένη αριστεράντζα».
Και επειδή οι προσδοκίες για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος έστω και αξιοπρεπή διαβίωση δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μνημονιακούς καιρούς (βέβαια η λέξη μνημόνιο δεν υπάρχει στο κείμενο!), ο Φαήλος προκρίνει την κλασσική συντηρητική συνταγή: Τάξη και Ασφάλεια. Αφού δε μπορεί να «υποσχεθεί» μια ασφαλή ζωή (με την έννοια της εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας), προκρίνει το δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Παραγνωρίζει τα αίτια της εγκληματικότητας και με τον αυτοματισμό κάθε συνεπούς ακροδεξιού φαντασιώνεται μια κατασταλτική πυγμή.
Όπως γράφει σε σχόλιό του λίγο κάτω από το άρθρο, «Την εφάρμοσε (σσ την πολιτική της μηδενικής ανοχής) ο Τζουλιάνι και ξεβρόμισε την Νέα Υόρκη». Αναφέρεται στον Ρούντολφ Τζουλιάνι, δήμαρχο της Νέας Υόρκης (1994-2001) ο οποίος εφάρμοσε μια σκληρή πολιτική για να κάνει την Νέα Υόρκη «την ασφαλέστερη πόλη του κόσμου». Αυτό είναι το όραμα του φαήλου για την «Πατρίδα και το Λαό».
Μόνο που λησμόνησε, ο διακεκριμένος δικηγόρος, να γράψει πως η μείωση της εγκληματικότητας δεν οφειλόταν στη «μηδενική ανοχή» του Τζουλιάνι, ο οποίος είχε προτρέψει τα όργανα της τάξης «πρώτα να πυροβολούν και μετά να ζητάνε τα στοιχεία του νεκρού», αλλά σε μία διαπιστωμένη σε όλες τις Η.Π.Α μείωση της εγκληματικότητας. Και ειδικά σε Πολιτείες με πιο φιλελεύθερη νομοθεσία και όχι στρατιωτικοποιημένες ζώνες (όπως οραματίζεται την Αθήνα ο Φαήλος), η εγκληματικότητα είχε εξίσου μειωθεί σύμφωνα με επιστημονικές εγκληματολογικές μελέτες.
Και αφού ο Φαήλος είναι λάτρης της ιστορίας, ας μάθει και μια μικρή «ιστορία» από την περίοδο Τζουλιάνι: την ιστορία του 23χρονου Ντιάλο που, άοπλος εκτελέστηκε από τέσσερις αστυνομικούς του τμήματος της Ν. Υόρκης, στις 4 Φεβρουαρίου 1999. Για την ασφάλειά του…