Mazoo and the zoo - Η παιδική χαρά των ελληνικών media

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου

"Καταρρέει το κανάλι οικονομικά. Ούτε ΔΕΗ δεν πληρώνει για τους πομπούς..", έγραφε χθες το βράδυ στο twitter του ο Νίκος Χατζηνικολάου, απαντώντας στην απορία τηλεθεάτριας από τα Χανιά, που ρωτούσε γιατί δεν εκπέμπει πλέον εκεί το ALTER.
Αυτή την ώρα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού..

Ένας καθηγητής μου κάποτε έλεγε: "Ένα σύστημα ξέρεις ότι καταρρέει όταν αρχίζει να διαρρέει μυστικές πληροφορίες που το αφορούν".


Ο Αλαφούζος εδώ και λίγους μήνες σκαλίζει επίμονα την υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια, η οποία έχει κλείσει αισίως οκταετία, και τις υπερτιμολογήσεις των εσωτερικών παραγωγών του σταθμού, ενώ σε πρόσφατο ρεπορτάζ στο κεντρικό του δελτίο το ALTER τον παρομοίαζε να έρπει ως χαμελαίων.. Ο Τράγκας ομολόγησε τις προάλλες ότι το ALTER του χρωστάει 200.000 ευρώ, αλλά τις τελευταίες μέρες φλερτάρει ξανά με το κεντρικό του δελτίο. Ο Κουρής κατήγγειλε ανοιχτά τις διαφημιστικές για τις παράνομες πρακτικές που ακολουθούν, ενώ ο ίδιος, παρότι βρέθηκε πρόσφατα στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, έχει ανοίξει νέο κανάλι και μπορεί να ασκεί πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, υποδεικνύοντας μάλιστα στη δικαιοσύνη τη δουλειά της. Δείτε εδώ τις σχετικές οδηγίες..

Μπορεί η υπόθεση του ALTER να έγινε ευρύτερα γνωστή πριν ένα χρόνο και κάτι, αλλά για όποιον παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην εγχώρια βιομηχανία των μέσων ήταν μία βραδυφλεγής βόμβα που θα έσκαγε αργά ή γρήγορα, μπροστά στα πάντα έκπληκτα μάτια μας ως (φύσει) τηλε-θεατών.
Δείτε αυτό τον μικρό χάρτη- ένα κομμάτι μόνο του συνολικού τοπίου όπως έχει σήμερα..




Το ALTER δεν είναι απλώς ένα κανάλι- ένα αυτόνομο μέσο, ανάμεσα σε άλλα. Ανήκει σε έναν όμιλο συμφερόντων που έχει, στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων, εκμεταλλευθεί ευρείες συνέργιες για να επικρατήσει στον εκδοτικό, τον δισκογραφικό και το θεατρικό ακόμα κλάδο, κοντεύοντας να καταστεί μονοπώλιο.

Σωρεύοντας ζημιές το κανάλι βοήθησε μέσω μιας πρωτοφανώς επιθετικής διαφημιστικής πολιτικής- ποιος δε θυμάται την κατσίκα, τη γλυκιά την πιτσιρίκα, και τον παπαγάλο με που ήθελε σουβλάκι με μπόλικο τζατζικάκι, να ανεβάσει άλλα προϊόντα, συγγενών συμφερόντων, στην κορυφή των πωλήσεων, για να φτάνει να διεκδικεί, μία δεκαετία μετά, την κατανόησή μας επειδή, μεταξύ άλλων, απασχολεί δημοσιογράφους που πρέπει να πληρωθούν.


Είμαστε απερίφραστα με το μέρος των συναδέλφων που πρέπει να αποζημιωθούν γιατί έβαλαν πλάτες επί μήνες προκειμένου να σωθεί το μέσο όπου εργάζονται.


Ως δημοσιογράφοι, όμως, και ως πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε κάποτε την ευθύνη για όσα μας εκπλήσσουν.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν ήταν ποτέ διαφανέστερο.

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές ακούω τον Παπανδρέου να ρητορεύει στη Βουλή ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα των media που σαμποτάρουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ώστε να εξακολουθήσουν να παίρνουν ελεύθερα τα "θαλασσοδάνεια" των τραπεζών.

Αδέλφια, ξυπνάτε, μας πήραν στο ψιλό..

Το Bloggers-tv θα επανέλθει σύντομα στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων με τελευταίες εξελίξεις. Αναμείνατε..