Γιατί κάθε κίνημα θέλει τον δικηγόρο του..

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου

Διαβάζω ότι συνελήφθη χθες στη Βουλιαγμένη ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας σωλήνων "Πετζετάκις" για οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.

O Alpha στο χθεσινοβραδυνό του δελτίο σημείωνε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε ποτέ πληρώσει την εφορία.
Έκανε κανονικά τις δηλώσεις εδώ και χρόνια- απλώς όταν ερχόταν το χρεωστικό το αγνοούσε.

Διαβάζω επίσης ότι ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, βγάζει λάδι με την κατάθεσή του τον Μάκη Ψωμιάδη- τον γνωστό εκβιαστή με το πούρο, που αυτοαποκαλείται "πολιτικός κρατούμενος" παρότι καταφέρνει κάτι που κανείς πολιτικός κρατούμενος δεν είχε ως τώρα διανοηθεί- να αποφεύγει επί σειρά ετών τις αίθουσες των δικαστηρίων ενώ ο τόπος βοά για τις δραστηριότητές του. Πριν πέντε μέρες, διαβάζω, τον συνέλαβαν στα Σκόπια όπου κυκλοφορούσε όλο το τελευταίο διάστημα ανενόχλητος και σχεδόν αγνώριστος. Σύμφωνα με την Καθημερινή ο μεγαλοπαράγων του ποδοσφαίρου έχει κόψει το μουστάκι και αλλάξει το χρώμα των μαλλιών του.

Διαβάζω τέλος ότι ο Γιώργος Κουρής, επίσης ανάμεσα στους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, όχι μόνο αρνείται κάθε ευθύνη για τα χάλια του ALTER, που έχει βοηθήσει όπως έχω εξηγήσει σε άλλο ποστ, τόσο τον ίδιο όσο και τον Κ. Γιαννίκο να βρεθούν ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς παίκτες στον χώρο των media και του πολιτισμού γενικότερα, αλλά επιπλέον απειλεί τους απλήρωτους εργαζομένους του καναλιού και λέει με την ευκαιρία στη δικαιοσύνη πως να κάνει τη δουλειά της.

Ε, λοιπόν, μας κοροϊδεύουν. Όλοι τους μας κοροϊδεύουν. Και οι επιχειρηματίες, και οι μεγαλομέτοχοι των media και οι πολιτικοί που υποτίθεται ότι έχουν πάρει εσχάτως την υπόθεση της κάθαρσης στα χέρια τους.

Μας κοροϊδεύουν όταν ο Πετζετάκις δεν πλήρωσε ποτέ εφορία και το θυμήθηκαν τώρα που απαιτούν να δώσουμε όλοι από το υστέρημά μας. Μας κοροϊδεύουν όταν ο Λαυρεντιάδης βάζει πίσω τα 50 εκατομμύρια και διεκδικεί ευνοϊκή μεταχείριση για το σκάνδαλο της Proton Bank. Μας κοροϊδεύουν ότι τώρα ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ALTER, και το κάθε ALTER, που έχει να ελεγχθεί φορολογικά από τότε που άνοιξε. Λάδι με τα εικονικά τιμολόγια, μία αυτοκτονία εφοριακού που λίγο ακούστηκε, λάδι με τα χρέη, λάδι με τις υπερτιμολογήσεις των Ζουζουνιών, λάδι εν τέλει και με τις οφειλές στο Δημόσιο.

Σ' αυτή τη χώρα τελικά, δε χρειάζεται να σέβεται κανείς το νόμο, αρκεί να είναι τόσο βαθιά χωμένος στα κόλπα που να μην τολμούν να τον αγγίξουν με το φόβο όσων θα συμπαρασύρει στην πτώση του.

Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα διαβάζω με χαρά ότι τα κοινωνικά κινήματα επιτέλους διεκδικούν, πηγαίνοντας ένα βήμα μετά την αγανάκτηση, να βάλουν ένα τέλος στην ασυδοσία των μεγάλων αφεντικών, των από τα πάνω αποφάσεων, επιστρατεύοντας όχι πλέον τυφλή οργή αλλά δικηγόρους, οικονομολόγους, ακόμα και τεχνίτες που εξηγούν ως και τι ακριβώς μπορεί να κάνει κανείς με τη "χελώνα" της ΔΕΗ, χωρίς να κινδυνεύσει να διωχθεί.

Όπως διαβάζω, εδώ και μήνες, τις νομικές συμβουλές από τους δικηγόρους του κινήματος "δεν πληρώνω τα διόδια" (ένα πρότυπο μήνυσης στην περίπτωση που βρείτε κλειστή μπάρα, αναρτήθηκε εδώ). Ενώ οι προσφυγές γίνονται όλο και μαζικότερες, το Reuters αναφέρει ότι η γερμανική κατασκευαστική εταιρία Hochtief έχει βρεθεί σε απόγνωση από τη μαζική άρνηση των οδηγών να πληρώσουν και απομειώνει άμεσα τη συμμετοχή της στα έργα. Σημαντική λεπτομέρεια: Τα προ φόρων κέρδη του τρίτου τριμήνου της εταιρίας υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 333 εκατ. ευρώ- διαμορφώθηκαν, όμως, κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς που άγγιζαν τα 340 εκατομμύρια.

Η λογική της αγοράς είναι ανίκητη, όπως φαίνεται, και δεν έχει καμία ευαισθησία απέναντι στις περιστάσεις. Αν και βρισκόμαστε σε εποχή κρίσης και γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής οι εταιρίες εξακολουθούν να απαιτούν αυξημένη κερδοφορία.


 
Το βράδυ θα πάω στο κατειλημμένο Εμπρός, στου Ψυρρή, που έμενε αναξιοποίητο επί χρόνια από το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο ανήκει. Πριν καμιά δεκαετία είχα δει εκεί μία από τις ωραιότερες παραστάσεις που έχω δει ποτέ: Τον γυάλινο κόσμο.

Την προηγούμενη Παρασκευή το κατέλαβε η "Κίνηση Μαβίλη"- ένας συνασπισμός θεατρικών ομάδων που φιλοδοξούν να το "επαναλειτουργήσουν με ίδια μέσα".

Χωρίς εισιτήριο, χωρίς όποια άλλη χρηματική συναλλαγή- χωρίς καν την υποχρέωση να παρουσιάζονται ολοκληρωμένα έργα, όπως είθισται.

"Η δράση μας", αναφέρουν στο κείμενο με το οποίο αυτοπαρουσιάζονται, "υπαγορεύεται από την απουσία ενός χώρου για τις παραστατικές τέχνες που να προτείνει νέα μοντέλα δημιουργίας, έρευνας και ανταλλαγής, απεγκλωβισμένου από τις αναγκαιότητες της αγοράς και τους συνεπαγόμενους συμβιβασμούς που ορίζουν το καλλιτεχνικό τοπίο".

Απόψε ας είμαστε όλοι εκεί. Γιατί για να πετύχει η ..επανάσταση πρέπει να πάμε πέρα από το θυμό που μας έβγαλε το καλοκαίρι σωρηδόν στους δρόμους.
Κάθε κίνημα θέλει το δικηγόρο, τον ειδικό της επικοινωνίας και τον τεχνίτη του.

Αύριο, μία άλλου είδους αγανάκτηση.