Χρυσή Αυγή: οι νέοι μελανοχίτωνες



Οι μελανοχίτωνες ήταν παραστρατιωτική ομάδα που είχε συγκροτήσει ο Μουσολίνι για να σκορπούν τον τρόμο στην Ιταλία του Μεσοπολέμου (η φωτογραφία είναι από την "πορεία προς τη Ρώμη"). Το 2009, μια ιταλική νεοφασιστική οργάνωση, εκμεταλλευόμενη νόμο του Μπερλουσκόνι που επέτρεπε τις περιπολίες πολιτών «προς ενίσχυση της ασφάλειας στις πόλεις», αναβίωσε την παράδοση των μελανοχιτώνων δημιουργώντας «πολιτοφυλακή» («Ιταλική Εθνοφουρά») με ναζιστικά σύμβολα και αντιμεταναστευτικά κίνητρα.

Στη χώρα μας, η αυτοδικία απαγορεύεται, αν και πρόσφατα εγχώριοι ακροδεξιοί (Καρατζαφέρης) πρότειναν την γενικευμένη οπλοχρησία. Με το πρόσχημα της ασφάλειας επιχειρεί και η ελληνική νεοναζιστική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή να «εμπλουτίσει» τη δράση της στο δρόμο. Μπορεί μέχρι τώρα άτυπα να ενίσχυε τις αστυνομικές δυνάμεις στην καταστολή   και να βιαιοπραγεί εναντίον μεταναστών, αλλά πλέον θα επισημοποιήσει, με το μανδύα της νομιμότητας την παρακρατική δράση της: σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» (8/7), η Χρυσή Αυγή  «έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την περιφρούρηση υποβαθμισμένων γειτονιών της πρωτεύουσας».
«Τα άτομα που θα περιπολούν, θα ενημερώνουν την Αστυνομία για κάθε ύποπτη κίνηση την οποία θα βλέπουν. Επίσης, η Χρυσή Αυγή προτίθεται να καλύψει τα κενά προσωπικού στις εταιρείες αυτές με άνεργα μέλη και φίλους του κόμματος, οι οποίοι θα πληρώνονται από την κομματική επιχορήγηση που θα λάβει η Χρυσή Αυγή».

Η «ασφάλειά» μας θα περνάει μέσα από τις ημινόμιμες δραστηριότητες νεοφασιστικών «εταιρειών security». Αν το σενάριο υλοποιηθεί (και βέβαια το ερώτημα είναι κατά πόσο προβλέπεται από το νόμο η λειτουργία τέτοιων εταιρειών ανεξέλεγκτα και χωρίς συγκεκριμένους τόπους φύλαξης), η κοινωνική ειρήνη στις γειτονιές της Αθήνας θα διασαλευτεί ανεπανόρθωτα.

Η δημοκρατική εγρήγορση των πολιτών είναι ίσως το μοναδικό εμπόδιο στο ναζιστικό τρόμο που παγιώνεται στην πόλη με την ανοχή των θεσμών και τη χρηματοδότηση των φορολογουμένων…