Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν οικουμενική κυβέρνηση
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, στην οποία επαναλαμβάνει την πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, απέστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η πρόταση αυτή έχει ωριμάσει και βρίσκει υποστήριξη από...
πλειάδα στελεχών με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.
Ο βουλευτής χαρακτηρίζει "αδιανόητο" το γεγονός να συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ χωρίς να δίνεται ο λόγος στους βουλευτές, "ειδικά αυτή την ώρα που αμφισβητείται το πολιτικό σύστημα".
Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές προκάλεσε ενόχληση και στον Κώστα Καρτάλη, ο οποίος σε επιστολή του προς τον γραμματέα της Κ.Ο. σημειώνει δηκτικά ότι υποθέτει πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και ζητά αυτό να γίνει προσεχώς.
"Επειδή η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί μία μείζονος σημασίας εξέλιξη για τη χώρα, είναι κατά την άποψή μου απολύτως αναγκαία η σύγκληση, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, νέας συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αυτονόητο είναι ότι στη νέα αυτή συνεδρίαση θα είναι δυνατή η τοποθέτηση των βουλευτών" αναφέρει ο κ. Καρτάλης.
Στο μεταξύ, κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν ένα βήμα παραπέρα από την υποβολή αιτήματος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζητώντας δημοσίως και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ώστε να μεταπειστεί και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Μεταξύ αυτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης, που καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, σημειώνοντας: "Ο πρωθυπουργός προτείνει ρητά, δεσμευτικά την άμεση διερεύνηση των δυνατοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης έκτακτης εθνικής ανάγκης μέχρι τη συμφωνημένη ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών... Ταυτόχρονα είναι διατεθειμένος να στηρίξει ακόμη και πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής, αν εκεί σκοντάψει ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, πριν και μετά τις εκλογές".
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που πρότεινε ευθέως χθες να συμμετέχουν στο νέο σχήμα ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Οικονομικών, σήμερα επανήλθε και μέσω του Ράδιο 9 τόνισε ότι "μια άλλη κυβέρνηση που θα ήταν πιο ομογενοποιημένη θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα".
Για διασωστικό σχήμα διακυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής κάνει λόγο και η Σοφία Γιαννακά, που διαπιστώνει ότι από την κυβέρνηση έλειψαν την τελευταία διετία η πειθαρχία και η συνέπεια. Ωστόσο, σε δηλώσεις της στο MEGA μετά τις ανακοινώσεις Παπανδρέου στην Κ.Ο., η κ. Γιαννακά μίλησε για "σημαντική πρωτοβουλία".
"Αν ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσει και να συμμετάσχει, εκτιμώ ότι το δημοψήφισμα είναι πραγματικά η ευκαιρία για να το κάνει... Έχουμε σημαντικά ραντεβού μπροστά μας, που αφορούν στη δανειακή σύμβαση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και η κυβέρνηση δεν μπορεί να τραπεί σε φυγή και να τα εγκαταλείψει. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι βουλευτές ζητούσαμε πρωτοβουλίες άλλου τύπου, ο πρωθυπουργός όμως παίρνει πρωτοβουλίες και είναι σημαντικό να δούμε πώς εξελίσσονται... Θα δούμε" ανέφερε η κ. Γιαννακά.