Fitch: Πιθανή χρεωκοπία το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Πριν από λίγο, ο οίκος αξιολόγησης
Fitch εξέδωσε στην δημοσιότητα έκθεση που προειδοποιεί ότι θα κατατάξει την Ελλάδα στις χρεωκοπημένες χώρες.

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου...
, η πρόσκληση της Ε.Ε. στους ιδιώτες επενδυτές των ελληνικών κρατικών ομολόγων να τα ανταλλάξουν για νέα με 50% μικρότερη αξία είναι πιθανόν να καταλήγει σε αξιολόγηση που δίνεται μετά από χρεωκοπία στην κατηγορία «Β» ή και χαμηλότερα.

Ωστόσο ο οίκος χαρακτηρίζει απαραίτητο το σχέδιο των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Είναι απαραίτητο για να μπουν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά σε μία πιο βιώσιμη, παρά το γεγονός ότι-εάν γίνει αποδεκτή, το 50% ονομαστικό κούρεμα στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον υπηρεσία ως πιστωτικό γεγονός σύμφωνα με τα κριτήρια ''distressed-debt-exchange''».

Ο Fitch στην έκθεση του αναφέρει ότι «αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις που η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μετά την προτεινόμενη ανταλλαγή του χρέους, με φόντο την αναιμική ανάπτυξη, την κόπωση της λιτότητας -και πιθανώς τη μείωση της ικανότητας να εφαρμόσει σκληρές αλλά απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- και τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα χρέους».

«Παραλληλισμοί με τη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ της 21ης Ιουλίου όταν μία θερμή μεταλαμπή της εμπιστοσύνης γρήγορα διαλύθηκε, υπογραμμίζουν τη σημασία της ταχείας και πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων της πολιτικής. Περαιτέρω περίοδοι μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται πιθανοί και μπορεί και η καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις κρατών να συνεχιστεί» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης.

www.bloggers-tv.gr