Προς άμεση τροποποίηση η συνθήκη της Λισσαβώνας

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Ό,τι δε συμφέρει τους Γερμανούς αλλάζει.

Η Άνγκελα Μέρκελ ζητάει την άμεση τροποποίηση της συνθήκης μέσα στο 2012. Θέλει να ενισχύσει τον παρεμβατισμό της ΕΕ στα κράτη-μέλη διά νόμου, νομιμοποιώντας την κηδεμόνευση των επιμέρους οικονομιών.


Ήδη πανηγυρίζει για μία προσωπική της νίκη η Γερμανίδα καγκελάριος. Μόλις τον προηγούμενο μήνα έθεσε τον προβληματισμό της στην ΕΕ, κι από ό,τι φαίνεται, μέσα σε λίγο διάστημα η επιθυμία της διετάχθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταθέσει τις ενστάσεις του (οι οποίες εμπεριέχουν αυτό που ζητάει η Μέρκελ) ως προς την τροποποίηση άμεσα, και δη εντός του ερχόμενου έτους, την ώρα που οποιεσδήποτε τροποποιήσεις της συνθήκης ήταν να συζητηθούν εντός του 2013.

Στο παρελθόν η Μέρκελ έχει επισημάνει ότι η ΕΕ θα έπρεπε να - μπορεί να -  επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετώπιζε προβλήματα. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Εξάλλου, ανέκαθεν οι μικρότερες χώρες ήταν αρνητικές απέναντι σε διατάξεις που ενισχύουν τον παρεμβατισμό στα δικά τους εσωτερικά θέματα.