Οι πέντε στόχοι της νέας κυβέρνησης

Προτεραιότητα του κ. Παπαδήμου η ολοκλήρωση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου
Κρίσιμη παράμετρος η στάση των κομμάτων


Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Νέα, ευνοϊκότερα από τα έως τώρα δεδομένα στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να αποφύγει το φάσμα της ανεξέλεγκτης...
χρεοκοπίας, δημιουργεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας των ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Παράλληλα, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει βαθιά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, καθώς σπάει το «ταμπού» των μονοκομματικών κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Πόσω μάλλον, που η επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου επί της ουσίας επεβλήθη στα κομματικά κατεστημένα, υπό την πίεση βουλευτών και προβεβλημένων στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων, που ζήτησαν -άλλα στο παρασκήνιο και άλλα δημοσίως- για την πρωθυπουργία να επιλεγεί πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, και όχι του «μέσου όρου», όπως ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Η νέα κυβέρνηση, που ορκίστηκε την Παρασκευή το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, έχει μπροστά της εκ των πραγμάτων σαφώς προσδιορισμένο όσο και δύσκολο έργο: Καλείται να εφαρμόσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, υλοποιώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το υφιστάμενο και το νέο Μνημόνιο και αποτελούν απερέγκλιτη προϋπόθεση προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, λοιπόν, η κυβέρνηση Παπαδήμου -που με βάση τη συμφωνία των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά έχει ορίζοντα τεσσάρων μηνών, αλλά είναι προφανές ότι στην πορεία ο βίος της είναι δυνατόν να παραταθεί με βάση τις εγχώριες, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις- καλείται:

- Να οριστικοποιήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012. Η επεξεργασία του προϋπολογισμού είχε προχωρήσει ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα από τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, αλλά είναι σαφές ότι τελεί πλέον υπό την τελική έγκριση του νέου πρωθυπουργού και βεβαίως των δανειστών μας.

- Να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου, στον βαθμό που υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών.

- Να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, σε σχέση τόσο με τις ξένες όσο και τις ελληνικές τράπεζες.

- Να διαμορφώσει και να ψηφίσει το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο υφιστάμενο Μνημόνιο, αλλά μένει να αποδειχθεί με δεδομένες τις αποκλίνουσες θέσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για θέματα φορολογίας, εάν η τρόικα θα επιμείνει το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί άμεσα και όχι μετά τις εκλογές.

- Να υλοποιήσει την πρώτη φάση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση έχει να υπερβεί άμεσους και μεσοπρόθεσμους σκοπέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Λουκά Παπαδήμο ανησυχούσε ιδιαίτερα, πριν ακόμη του προταθεί η ανάληψη της πρωθυπουργίας, το κλίμα αναταραχής στη χώρα. Ετσι, για την εικόνα της κυβέρνησης είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν εκτεταμένα επεισόδια στην επερχόμενη πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά και να μην αναζωπυρωθούν φαινόμενα πολυήμερων απεργιών ή να αποκτήσουν ευρεία δυναμική κινήματα, όπως το «Δεν πληρώνω».

Ο όρος της υπογραφής

Στο μεταξύ, Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένουν στην υπογραφή από τους πολιτικούς αρχηγούς των επιστολών με τις οποίες θα επιβεβαιώνεται η στήριξη στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πότε θα σταλούν αυτές. Ζητούμενο αποτελεί πάντως να βρεθεί τρόπος ώστε να καλυφθεί πολιτικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει δεσμευθεί να ψηφίσει τη συμφωνία στη Βουλή. Στις Βρυξέλλες εκφράζεται η ανησυχία μετά και τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. ότι «οι πολιτικές δεν είναι πουκάμισα για να αλλάζουν» μήπως από τη Συγγρού επιχειρήσουν να διασφαλίσουν απλώς την 6η δόση και τίποτα περισσότερο.

Πρόσθετη πηγή αστάθειας συνιστούν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν στις επόμενες εκλογές θα πάνε με αρχηγό τον κ. Γ. Παπανδρέου ή κάποιον άλλον.

Επίσης, κοινή είναι η αίσθηση ότι με εξαίρεση έναν ή δύο υπουργούς, που λόγω θέσης (π.χ. Οικονομικών), θα πρέπει να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένο έργο, οι υπόλοιποι θα ενεργούν σαν να βρίσκονται σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η θητεία της νέας κυβέρνησης δεν θα διαρκέσει πολύ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τέλος, έμπειρα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων εκτιμούν πως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η διαβούλευση με τον κ. Παπαδήμο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επελέγη να γίνει σχεδόν δημοσίως και μάλιστα από τους κ. Ν. Αθανασάκη, Ανδρ. Λυκουρέντζο και Δημ. Σταμάτη, αλλά και ότι την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου. Οπως έλεγαν ήδη εστάλη μήνυμα στον κ. Παπαδήμο ότι δεν του έχει δοθεί «λευκή επιταγή».

Πάντως, συνομιλητές του κ. Λ. Παπαδήμου μεταδίδουν ότι αποστολή του νέου πρωθυπουργού είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και δεν πρόκειται να αναλωθεί σε «σκιαμαχίες» με τους επικεφαλής των κομμάτων που τον στηρίζουν.

Παράλληλα, ερωτηματικό αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Παπαδήμος θα συνεργαστεί με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο. Πάντως, τόσο από την πλευρά του κ. Παπαδήμου, όσο και από εκείνη του κ. Βενιζέλου, τονιζόταν πως στις μεταξύ τους σχέσεις δεν υφίστανται σύννεφα.

πηγή η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"