Ο Ομπάμα και η Ασία
του Μιχάλη Ταστσόγλου
Οι δηλώσεις του πλανητάρχη από τη Χαβάη που αφορούν Πεκίνο, Παλαιστίνη και Τεχεράνη.
Πιέσεις προς την Κίνα για ανατίμηση του νομίσματός της (Γουάν). Δυσαρέσκεια για την κίνηση της Γαλλίας να ψηφίσει υπέρ της Παλαιστίνης στην UNESCO. Εναντιώνεται του Ιραν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.
Γεμάτη ήταν η ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου και δη με θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αν και κάποια εξ αυτών παρουσιάζουν περισσότερο οικουμενικό ενδιαφέρον, καθώς αφορούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της. Ο Ομπάμα, μέσω της ομιλίας του στο νησί του Ειρηνικού, ζήτησε από το Πεκίνο να επιτρέψει την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, το οποίο μπορεί να έχει ανατιμηθεί κάμποσο εντός του 2011, ωστόσο οι δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με οικονομολόγους, καθιστούν λογική μία ανατίμηση του Γουάν της τάξεως του 20%.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δείχνει δημόσια την απογοήτευσή της για τη στάση της Γαλλίας να ψηφίσει υπέρ της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου να βοηθήσει στην ανακήρυξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του οργανισμού. Βέβαια, όπως σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα, οι υπέρ ψήφοι ήταν κατά δεκάδες περισσότερες και δεν ήταν μόνη η Γαλλία που ενίσχυσε τους Παλαιστινίους με την ψήφο της.
Αναφορικά με το Ιράν, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ανάγκη διεθνούς συνεργασίας προκείμένου να αποτραπεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Προανήγγειλε, μάλιστα, συζητήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα πάνω σε αυτήν τη βάση. Ανέπτυξε δε περαιτέρω τις θέσεις του, τονίζοντας πως μία διπλωματική επίλυση του θέματος είναι η επιθυμητή, όμως δε μπορεί να αποκλείσει κάποιον άλλον τρόπο επίλυσης (εννοώντας σαφώς ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση).