Η ΝΔ σε δύο στρατόπεδα

Πόλεμος εμπρηστικών δηλώσεων από τη φιλελεύθερη και την δεξιά πτέρυγα του κόμματος
 
Του Γιάννη Λέκκα

Ένας βαθύς ιστορικός ιδεολογικός διχασμός φαίνεται να ξύπνησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την...
απόφασή του πρώην πλέον πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. Η συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας που αρχικά δίχασε το στενό επιτελείο του Σαμαρά, φαίνεται πως επεκτείνεται και στην υπόλοιπη κομματική ιεραρχία, αναδεικνύοντας έτσι τον υποβόσκοντα διπολισμό ανάμεσα στο φιλελεύθερο και το δεξιό τμήμα της παράταξης.

Πρώτη πράξη του κυοφορούμενου εσωκομματικού διχασμού στη ΝΔ, αποτέλεσε ο άγριος καβγάς εντός της ομάδας Σαμαρά, μία μέρα πριν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρόεδρος και οι 6 στενοί του συνεργάτες, ενώ είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, κατέληξαν σε φραστικά επεισόδια και τσακωμό. Από τη μία πλευρά Φαήλος Κρανιδιώτης, Κώστας Μαρκόπουλος και Γιώργος Μουρούτης εισηγούνταν να μη συμμετάσχει η ΝΔ στη κυβέρνηση, από την άλλη οι μετριοπαθείς του επιτελείου Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριζαν ότι ο κ. Σαμαράς δε μπορεί να πάρει πίσω το λόγο του. Τελικά εκείνη η συζήτηση διακόπηκε στη μέση και ο κ. Σαμαράς είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει εκνευρισμένος από τα γραφεία της ΝΔ για να αποφευχθεί γενικευμένος τσακωμός. Φήμες κυκλοφόρησαν ότι μετά από εκείνη τη συνάντηση, ο βουλευτής Μαρκόπουλος και 20 ακόμα βουλευτές ετοίμαζαν εσωκομματική κίνηση, μαζεύοντας υπογραφές για να μη συμμετάσχει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση.

Δεύτερη και εν εξελίξει πράξη του εσωκομματικού διχασμού, είναι το εσωκομματικό μέτωπο που δημιουργείται και επισήμως ανάμεσα στους βουλευτές. Η αντιπαράθεση έγινε πλέον δημόσια και προσωποποιήθηκε στα πρόσωπα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την πτέρυγα των φιλελευθέρων και Φαήλου Κρανιδιώτη από τη λαϊκή δεξιά με ανταλλαγή βαριών χαρακτηρισμών. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης, ένας μετριοπαθής βουλευτής χαμηλών τόνων, επιλέγει να επιτεθεί με σφοδρότητα σε στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον ως όψιμο συνεργάτη που προκαλεί διχασμό. Είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη που δήλωσε ότι «νεοφιλελεύθεροι τύπου Μητσοτάκη και Χατζηγάκη αποτελούν απομεινάρια μιας άλλης εποχής στη ΝΔ».

Και αφού ο πόλεμος ξεκίνησε από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τώρα ο χορός φαίνεται να παρασέρνει και τους υπόλοιπους βουλευτές και κομματικά στελέχη. Σήμερα η κα. Πιπιλή, αναφερόμενη στον κ. Χατζηγάκη, μίλησε για καρεκλοκένταυρους γαλάζιους υπουργούς που πρέπει να διαγραφούν από την κοινωνία. Παράλληλα, η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα αμφισβήτησε τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας και τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο λέγοντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα ενώνοντας τις δυνάμεις του πρέπει να αντισταθεί στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζει και η νέα κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου», κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν 4 στελέχη της ΝΔ.

Όπως φαίνεται λοιπόν, ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν δεν επικρατήσει νηφαλιότητα και στις δύο πλευρές του κόμματος, τότε πιθανό σε λίγο καιρό να μιλάμε για διχασμό και νέες απώλειες που θα οδηγήσουν το κόμμα της ΝΔ σε περεταίρω συρρίκωνση.