Η θεματολογία της εβδομάδας (26-30 Δεκεμβρίου)
του Μιχάλη Ταστσόγλου
Εφραίμ, Γιλμάζ και οι 2 εισαγγελείς στο επίκεντρο
Εφραίμ, Γιλμάζ και οι 2 εισαγγελείς στο επίκεντρο
Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.
Ο αριθμός των εφημερίδων αυτήν την εβδομάδα είναι μικρότερος, εξαιτίας της μη κυκλοφορίας της Ελευθεροτυπίας. Οι προκύψασες ειδήσεις που αναλύθηκαν αυτήν την εβδομάδα είναι 138. Αυτό οφείλεται και στο ότι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.
Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία εδώ.
Τα αποτελέσματα:
1. Διάκριση θεματική
Σχεδόν τα μισά δημοσιεύματα ήταν οικονομικού ενδιαφέροντος. Δεν ξέρω αν λόγω εορτών το πολιτικό παρασκήνιο ηρέμησε, η ουσί αείναι πάντως πως τα πολιτικά δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα υστέρησαν πολύ των οικονομικών.Η ύπαρξη του Εφραίμ στην ατζέντα υπό το δικαστικό πρίσμα είναι η είδηση που συναντάται πολύ έντονα τις πρώτες μέρες της εβδομάδας και φέρνει τα κοινωνικά δημοσιεύματα στην τρίτη θέση. Μεγάλη αύξηση για αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζουν τα θέματα που αφορούν την εξωτερικη πολιτική. Κι αυτό οφείλεται αφενός στις ειδήσεις που αφρούσαν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας λόγω δηλώσεων Γιλμάζ, αφετέρου στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας, καθώς συχνές ήταν οι αναφορές στον Πούτιν και τον Πατριάρχη Μόσχας (δηλαδή κάλυψη του θέματος Εφραίμ από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής). Τα πολιτιστικά είναι εννέα κυρίως λόγω αφιερωμάτων σχετικών με το απερχόμενο έτος που περιείχαν οι εφημερίδες.
2. Διάκριση γεωγραφική
Σε αυτήν τη διάκριση ως είθισται κυριαρχούν τα δημοσιεύματα ελληνικού περιεχομένου. Αυτήν την εβδομάδα τα δημοσιεύματα του εξωτερικου στα πρωτοσέλιδα καταλαμβάνουν μεν αξιοσημείωτο χώρο, αλλά τα δάκτυλα του ενός χεριού αρκούν για την καταμέτρηση των ειδήσεων που έρχονταν από το εξωτερικό και δεν είχαν σχέση με την Ελλάδα (Νιγηρία, Κύπρος κτλ). Το πλήθος των ειδήσεων από το εξωτερικό οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και με τη Ρωσία στην ατζέντα της εβδομάδος. Ως εξωτερικού καταμετρήθηκαν τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για τις φωτιές ή τον Εφραίμ, αλλά ανέφεραν τον Γιλμάζ, τον Κύριλλο ή τον Πούτιν ως βασικά υποκείμενα ή ως πηγές της είδησης. Δηλαδή, μιλούσαν για τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα, αλλά εξέφραζαν θέσεις αλλοεθνών.
3. Κυρίαρχο θέμα
Τα δημοσιεύματα που αφορούν τον Εφραίμ ήταν τα πιο διαδεδομένα, αν και προς το τέλος της εβδομάδας άρχισαν να υποχωρούν. Την ίδια υποχώρηση παρουσίασαν οι ειδήσεις που αφορούσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και στην αρχή της εβδομάδος πλειοψηφούσαν έναντι των περί Εφραίμ ειδήσεων πρωτοσέλιδου. Το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων ανήλθε στη θεματολογία, ωστόσο το γεγονός ότι οι παραιτήσεις τους δημοσιοποιήθηκαν Τετάρτη απόγευμα του απαγόρευσε να πα΄ρει τα πρωτεία της τελευταίας εβδομάδος του χρόνου. Πάντως, τις δύο τελευταίες μέρες ήταν το πιο συνεπώς εμφανιζόμενο στα πρωτοσέλιδα δημοσίευμα.