Να δεις που κάποτε θα μας ζητήσουν και τα ρέστα..

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου



Τι ρόλο παίζει τελικά το περίφημο άρθρο 99; Αυτό αναρωτιέμαι διαβάζοντας τις τελευταίες μέρες ότι η μία μετά την άλλη μπαίνουν στις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικά ..φρέσκου πτωχευτικού κώδικα άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις, μερικές από τις οποίες έχουν βρεθεί επανειλημμένα στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης λόγω προφανούς κακοδιαχείρισης.

Μετά το ALTER και την εταιρία του Γαβαλά, οι υπεύθυνοι των οποίων μπήκαν πρόσφατα στα γραφεία των αρχών και ξαναβγήκαν μετά περιοριστικών όρων, και η Πετζετάκις περιμένει την απόφαση της δικαιοσύνης..


Τι και αν οι εργαζόμενοι στη LAK φώναζαν από τον περασμένο Ιούλιο ότι υποχρεώνονται από την εταιρία να σφραγίζουν επιταγές για εμπόρευμα που δεν υπήρχε; Ότι το χρέος αγγίζει τα 15 εκατομμύρια αντί των 5 που έχει κυκλοφορήσει ενώ η εφορία δεν κάνει τίποτα προκειμένου να δεσμεύσει έστω μέρος από το αστρονομικό για τον κοινό νου ποσό των μηνιαίων εισπράξεων που φτάνει τα 800 χιλιάδες ευρώ; Ότι ενώ οι ίδιοι πνίγονταν στα χρέη ο κύριος Γαβαλάς παρελάμβανε τσάντα Hermes για την προσωπική του συλλογή το κόστος της οποίας ανερχόταν σε 25.000 ευρώ;;


Τι και αν οι εργαζόμενοι του ALTER που περιπαίζονται εδώ και μήνες από τη διοίκηση του καναλιού έχουν ταμπουρωθεί στη ροή προσπαθώντας να μας κάνουν έστω και τώρα γνωστό ότι το άρθρο 99 χρησιμοποιήθηκε ως μέσο να τους ασκηθεί πίεση για να βάζουν όλο και περισσότερο βάρος στις πλάτες τους, ενώ την ίδια στιγμή ο κυρίως υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση μπορούσε να διαφημίζει προϊόντα άλλων επιχειρήσεών του μέσα από την ίδια συχνότητα;

Τι και αν είναι φανερό ακόμα και σε μη ειδήμονες στα οικονομικά ότι με τα οικονομικά στοιχεία που εμφάνιζε τα τελευταία χρόνια το ALTER, επ' ουδενί δε θα έπρεπε να του έχουν δανείσει οι τράπεζες, τόσες τράπεζες, τα αστρονομικά ποσά που έφτασε να χρωστάει;Ένα κανάλι τα 2/3 της περιουσίας του οποίου είναι άϋλα. Στο πως φούσκωναν τα ..άϋλα δε θα επιστρέψω. Τα έχω ξαναπεί εδώ..


Στην πραγματικότητα το άρθρο 99 μόνο τους εργαζόμενους δε διασφαλίζει, όπως έχουν επιχειρήσει να μας κάνουν να πιστέψουμε. Το άρθρο 99, όπως έχει φανεί από τις συγκεκριμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, δίνει μία ευκαιρία στην επιχείρηση όχι να αποζημιώσει τους εργαζομένους της αλλά μάλλον να απαλλαχθεί από τα δίκαια αιτήματα που μπορεί να εγείρουν.

Όταν το 2007 πέρναγε άρον άρον από το θερινό τμήμα της Βουλής ο νέος πτωχευτικός κώδικας, πολλοί επεσήμαναν ότι επί της ουσίας προστατεύει τους επιχειρηματίες έναντι των εργαζομένων τους οποίους αναγνωρίζει, άκουσον άκουσον, ως πιστωτές, οι αξιώσεις των οποίων περιορίζονται συνολικά στο 1/4 αυτών που ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς. Αντί δύο έτη πριν την πτώχευση οι αξιώσεις των εργαζομένων μπορούν πλέον να πάνε πίσω το πολύ ένα εξάμηνο, το δε τελικό ποσό που μπορούν να απαιτήσουν είναι "το πολύ το μισό από το προς διανομή κεφάλαιο (ό,τι μείνει από την περιουσία της συνήθως ρημαγμένης επιχείρησης)", γράφει ο Γιώργος Κατερίνης εδώ.


Την ερχόμενη Δευτέρα, διαβάζω, κρίνεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Alapis που διεκδικεί με τη σειρά της να μπει στο άρθρο 99. Η ενδεχόμενη εμπλοκή της Alapis στο σκάνδαλο της Proton Bank, που πολύ έχει συζητηθεί στα blogs, έγινε εχθές αντικείμενο συζήτησης και στη Βουλή.. Γράφει σήμερα η Αυγή:


Την εμπλοκή και των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης για τη διερεύνηση του σκανδάλου Λαυρεντιάδη με την Proton Bank και τη φαρμακευτική Alapis επιτυγχάνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης με κοινή ερώτηση που κατέθεσαν χθες. Με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ζητούν "έλεγχο των σκανδαλωδών σχέσεων της Alapis με την Proton Bank, αλλά και με τις εταιρείες Νεοχημική, Akolab, Mακ Φαρμακευτική, Εξέλιξη, Γερολυμάτος Cosmetics, Novo md, Medimek & Animal Health" και ρωτούν: "Γιατί δεν έχει ζητηθεί μέχρι σήμερα η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο της πρωτοφανούς 'κατρακύλας' της χρηματιστηριακής αξίας της Alapis".

Μετά απ' όλα αυτά κι ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν να τους καταβληθεί έστω μέρος όσων δούλεψαν, ενώ πολλοί ..φορολογούνται κι από πάνω με έκτακτη εισφορά, οι επιχειρηματίες διεκδικούν ενώπιον της δικαιοσύνης να ελαφρυνθούν από τα βάρη δικών τους επιλογών.

Και ξαναρωτάω, μήπως έχω λάθος καταλάβει, τι ρόλο παίζει τέλος πάντων αυτό το περίφημο ΑΡΘΡΟ 99 ;;