Ένα βιβλίο για τη κρίση


Ο Michael Lewis πρώην στέλεχος του επενδυτικού οίκου , Salomon Brothers εξηγεί απλά σύνθετες χρηματοοικονομικές έννοιες.



Το βιβλίο αποτελείται από μια σειρά άρθρων σχετικών με τη κρίση που δημοσίευσε ο ίδιος για το περιοδικό "Vanity Fair" μεταξύ 2009-2011. Στα άρθρα αυτά εξηγεί με απλό και γλαφυρό τρόπο τις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες διανθίζοντας τες με ανθρωπολογικές παρατηρήσεις. Ειδικά στις περιπτώσεις της Ισλανδίας και Ιρλανδιας, Ελλάδας και Γερμανίας ο Lewis εξηγεί ότι το διαφοροποιητικό στοιχείο ανάμεσα τους ,ως προς το αντίκτυπο που είχε η οικονομική κρίση, είναι κάθε φορά τα...
ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά τους. Όσαν αφορά τις Ελληνικές Τράπεζες δηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι θεωρούνται υπάιτιες για την Ελληνική κατάσταση εντούτοις δεν ασχολήθηκαν με τυχοδιωκτικές πρακτικές όπως οι Βρετανικές Τράπεζες. Χαριτολογώντας ισχυρίζεται ( ίσως όχι άδικα) ότι η υπόθεση Βατοπαιδίου θα μπορούσε να διδάσκεται σε σχολές διοίκησης επιχειρήσεων . Τέλος καταλήγει ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι αλληλένδετες αναμεταξύ τους  μέσα σ αυτο το οικονομικό χάος και ότι καμία τους -ούτε η Γερμανία- έχει τη παραμικρή ιδέα πως θα βγούν απ' αυτό.