Δεν έχουμε δει όλο το έργο (της εξαθλίωσης)

 της Μάριον Μιχελιδάκη

Χριστούγεννα για λίγους

Σε αντίστροφη μέτρηση από τα Χριστούγεννα η ατμόσφαιρα δεν δείχνει ιδιαίτερα γιορτινή. Η διάθεση όλων παραπαίει, με τους άπειρους λογαριασμούς ανά χείρας να ζητούν εξόφληση, με τις αποταμιεύσεις στην τράπεζα να αγγίζουν το ναδίρ, τις σχέσεις με την εκάστοτε εργοδοσία να κλονίζονται.


Μας ζητούν να είμαστε συνεπείς  στις «υποχρεώσεις» που μας επιβάλουν κάθε τρεις και λίγο, όταν αδυνατούν επί χρόνια να βάλουν μία τάξη και να τσιμπήσουν όσους απροκάλυπτα τρώνε και πίνουν εις υγείαν του κορόιδου.
Ο πρωθυπουργός δανείστηκε μια φράση του Αμερικανού προέδρου Κένεντι για να μιλήσει στους Έλληνες πολίτες «εάν ο καθένας κάνει κάτι θετικό για να βοηθήσει αυτή τη χώρα να ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες αυτή, η χώρα θα κάνει πολλά για εσάς» .
Αναρωτιέμαι αν η «μη εθελοντική παραίτηση από την εργασία»,  όπως εντέχνως περιέγραψε την απόλυση υπαλλήλων από το δημόσιο ο κος Τόμσεν -που επίσης μας έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού -είναι ένα δείγμα. Νέα σχέδια επί χάρτου  φέρνει η Τρόικα για την «άσωτη» χώρα που όλο δείχνει μεταμέλεια αλλά την προδίδουν οι αριθμοί… Η απόκλιση εσόδων δαπανών κατά 3,3 δισ. ευρώ  μεγαλώνει την απόσταση για την επίτευξη των πολυπόθητων στόχων του προϋπολογισμού. Το νέο Μνημόνιο απαιτεί άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, περικοπή δαπανών και μείωση του κράτους. Δεν απαιτούνται νέοι φόροι γιατί αποδείχθηκε ότι ο καταιγισμός φορολόγησης -μάλλον- ήταν λάθος!
Απαιτούνται, όμως, εκ νέου υπογραφές γιατί η υπέρογκη δόση των 89 δισ, που περιμένουμε, δεν θα έρθει χωρίς χειροπιαστές δεσμεύσεις. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε μέχρι να πάρουμε τα 8 δισ…
Ενδιαφέρον είχε η πρόσφατη συνέντευξη Βενιζέλου: «Πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι γιατί είπατε ότι με βλέπετε καταβεβλημένο», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, για να συνεχίσει «Το θεωρώ αυτό πολύ ενθαρρυντικό, γιατί εγώ νοιώθω εξουθενωμένος, δεν νοιώθω απλώς καταβεβλημένος». Ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα πρέπει να αποφασιστούν με εκλογές ή συμφωνία των κομμάτων και τόνισε ότι δεν θα πάρει εκείνος την ευθύνη ζητώντας τη συμμετοχή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση του νέου Μνημονίου.
Εν τω μεταξύ, η πολυπληθής σύνθεση της κυβέρνησης εμφανίζει ρωγμές στη λήψη κοινής πολιτικής.  Παράδειγμα, το νομοσχέδιο -γεφύρι της Άρτας- για τα ταξί. Ο υπουργός μεταφορών κ.  Μάκης Βορίδης υποβάλει την παραίτησή του σε περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο του προκατόχου του και υποστηρίζει ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και με πληθυσμιακά κριτήρια.
Κι αν πάμε στα εσωκομματικά, ιδίως του ΠΑΣΟΚ, περιμένουμε να δούμε πότε θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Επισήμως, η συνάντηση Παπανδρέου -Βενιζέλου επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου ώστε να εξελιχθεί ομαλά το PSI, ενώ παρασκηνιακά ακούγεται ότι ο αντιπρόεδρος διαφώνησε με το σενάριο της δυαρχίας. H Άννα Διαμαντοπούλου υποστηρίζει την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου και, με άρθρο της, ζητά ανασχηματισμό προτείνοντας μια κυβέρνηση τύπου Μόντι, σκέψη που δεν άφησε να πέσει κάτω και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής υπενθυμίζοντας το δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει αποτίμηση έργου στα υπουργεία και, όπου κριθεί απαραίτητο, να γίνουν αλλαγές.
Τώρα, αν ρωτήσουμε τον πρώτο περαστικό πόσο τον ενδιαφέρουν όλα αυτά, μπορεί και να μην απαντήσει καν, απλώς να κατευθύνει το παράσημο της ανοικτής παλάμης κατά που πέφτει η Βουλή! Γιατί αν υπάρχουν οι ξύπνιοι που συνεχώς ξεγλιστρούν εις βάρος των υπολοίπων, υπάρχει και το 17,7% των ανέργων για το γ’ τρίμηνο του 2011, υπάρχει και ο συνταξιούχος που όλο προσπαθούν να «προστατεύσουν» αλλά διαρκώς και ξεδιάντροπα βάζουν στο στόχαστρο, υπάρχουν και τα σχολεία που ακόμη να πάρουν βιβλία και τώρα δεν έχουν θέρμανση, υπάρχουν κι αυτοί που ψάχνουν κάθε βράδυ στα σκουπίδια αναζητώντας τροφή. Με ένα κόμπο στο στομάχι συνειδητοποιούμε, ότι  ακόμη δεν έχουμε δει όλο το έργο παρά μόνον την αρχή του. Μέρες που έρχονται ευνοείται ο απολογισμός της δύσκολης χρονιάς που πέρασε.
Κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να παραδεχθούν τα λάθη τους, να κάνουν στην άκρη τα υπερτροφικά Εγώ.
Μια εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είναι σίγουρα ουτοπική ευχή. Τουλάχιστον ας διαπιστώσουμε την αλλαγή προθέσεων, την πραγματική συναίνεση και σύμπνοια.
Τέλος, να στείλω αγωνιστικούς χαιρετισμούς στον «Λουκάνικο» -το σκύλο της χρονιάς, που δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να μάχεται σε κάθε διαδήλωση!!!
Καλά Χριστούγεννα να έχουμε.

πηγή: aixmi.gr