Γιατί δε χρειάζεται να δωροδοκήσεις έναν διαιτητή

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Υπάρχουν πιο νόμιμοι και οικονομικοί τρόποι διαφθοράς

Ζούμε στο 2011. Οσονούπω 2012, δηλαδή. Και κάποια πράγματα είναι ντεμοντέ. Αφήστε που η κρίση σε κάνει να σκέφτεσαι πολύ περισσότερο που "επενδύεις" τα χρήματά σου.



Η συνηθέστερη μορφή διαφθοράς είναι η δωροδοκία. Όμως σήμερα που όλα μαθαίνονται και το μακλουανικό παγκόσμιο χωριό ολοκληρώνεται, κανείς δε θέλει να έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, γινόμενος το ποντίκι που παει για το τυρί στη φάκα. Εξάλλου, σχεδόν όλα καταγράφονται.

Σήμερα, ένας διαιτητής επιπέδου Σουπερλίγκας αμοίβεται με 1500 ευρώ ανά παιχνίδι. Οπότε, ένας διαιτητής που σφυρίζει δύο ενενηντάλεπτα το μήνα εξασφαλίζει το ποσό των 3000 ευρώ μηνιαίως. Βεβαίως, αν οι παρατηρητές διαιτησίας κρίνουν ότι διαιτητεύει καλά, μπορέι να σφυρίξει και 4 αγώνες σε ένα μήνα. Οπότε τα 1500 πολλαπλασιάζονται. Αν δε ένας διαιτητής χριστεί διεθνής, τα ποσά που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανεβαίνουν κατά πολύ ανά αγώνα, καθώς συνήθως η αμοιβή τους για τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ξεπερνάει τα 5000 ευρώ.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αυτά τα ποσά αλλάζουν την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Και, βέβαια, οι διαιτητές συνεχίζουν να ασκούν και το επάγγελμά τους. Ο ένας διαιτητής είναι φούρναρης, ο άλλος ιδιωτικός υπάλληλος κ.ο.κ.

Αν ένας διαιτητής όμως, δεν πάρει καλό βαθμό από τον παρατηρητή του, τότε έχει να δώσει εξηγήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διαιτητής του αγώνα Αστέρας - Ολυμπιακός που κατά γενική ομολογία αρίστευσε, αλλά πήρε πολύ χαμηλό βαθμό από τον παρατηρητή του και υποβιβάσθηκε στη Football League, δηλαδή τη Β' Εθνική.

Είναι εύληπτο επομένως, ότι, είτε δίνεις χρήματα σε κάποιον δαιτητή παρανόμως, είτε αυτός σφυρίζει με το φόβο ότι θα χάσει τα χρήματα που λαμβάνει - και βελτιώνουν το βιοτικό του επίπεδο - νομίμως, επιτυγχάνεις το ίδιο αποτέλεσμα. 

Σκεφτείτε δε τι συμβαίνει όταν οι παρατηρητές διαιτησίας είναι οι πρώην διαιτητές που έδρασαν στα τέλη της δεκαετίας του '90. Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι διαιτητές του κυκλώματος της "παράγκας"...