Η υπονόμευση του Λ. Παπαδήμου


Tου Aγγελου Σταγκου

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις αναρωτιέται κανείς ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μιας κυβέρνησης της οποίας ο πρωθυπουργός είναι περιορισμένης ευθύνης, όπως σηματοδοτούν με κάθε τρόπο ο Α. Σαμαράς και η Ν.Δ., που χρησιμοποιείται από τον Γ. Παπανδρέου για την πολιτική επιβίωσή του και ταυτόχρονα υπονομεύεται από τους υπουργούς - δελφίνους του ΠΑΣΟΚ και...
παίζει ρόλο οχήματος στον Γ. Καρατζαφέρη και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, για να ξεφύγουν από το περιθώριο του πολιτικού σκηνικού και να εκλαμβάνονται πλέον ως ομοτράπεζοι του συστήματος εξουσίας.

Ολα αυτά έγιναν πολύ εμφανή τις τελευταίες ημέρες με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις των υπουργών - δελφίνων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τη στάση του αρχηγού της Ν.Δ. απέναντι σε κάθε ιδέα συζήτησης για περικοπές επικουρικών συντάξεων στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα έγινε φανερό πως η αρχική δήλωση του Λ. Παπαδήμου ότι δεν είναι ο ίδιος πολιτικός δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα πορεύεται χωρίς να λειτουργεί πολιτικά. Οταν μάλιστα στηρίζεται σε τρία κόμματα που δεν διακρίνονται για την καλοπιστία τους και «συνεργάζεται» με πολιτικούς που θεωρούν ότι η εξυπηρέτηση των φιλοδοξιών τους προέχει της επιβίωσης της χώρας.

Ο Λ. Παπαδήμος ανησυχεί και ενοχλείται ιδιαίτερα από τις συγκρούσεις, τις αλεπάλληλες δηλώσεις των υπουργών και το ποτήρι ξεχείλισε με τον Α. Λοβέρδο, όταν ουσιαστικά απαξίωσε τη σημερινή κυβέρνηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι αποφασισμένος να θέσει τους υπουργούς του προ των ευθυνών τους, ακόμη και να προκαλέσει κρίση, απομακρύνοντας κάποιους από αυτούς. Ο φόβος του είναι ότι μέσα σε τέτοιο κλίμα η χώρα σημειωτόν θα κάνει και τίποτα περισσότερο. Το νέο χτύπημα που δέχθηκε δημιουργεί πράγματι ανησυχίες και ερωτήματα για τη συνέχεια.

Το χτύπημα το κατάφερε ο Α. Σαμαράς για να σημειώσει περιφανή νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων. Εκμεταλλεύτηκε την εξαγγελία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη ότι θα έφερνε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πρόταση για συζήτηση περί μειώσεων επικουρικών συντάξεων προκειμένου να αντέξουν τα Ταμεία που κινδυνεύουν. Αυτό από αρκετούς δημοσιογράφους πλασαρίστηκε ως νομοσχέδιο και έδωσε την ευκαιρία στους Ν. Νικολόπουλο αρμόδιο τομεάρχη και Γ. Μιχελάκη εκπρόσωπο της Ν.Δ. να προτάξουν τα στήθη τους, εν ονόματι του αρχηγού τους, για να μη γίνει τέτοια συζήτηση.

Το επιχείρημα είναι ότι κάτι τέτοιο ξεφεύγει από την εντολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν έχει καμία σημασία ότι δεν επρόκειτο για σχέδιο νόμου και ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την προηγουμένη από τον Γ. Κουτρουμάνη να μη συζητηθεί το θέμα πριν γίνει συνεννόηση του υπουργού με τη Ν.Δ. Οι εντυπώσεις είναι, προς το παρόν, ότι ο Α. Σαμαράς δεν δέχεται μείωση των συντάξεων και δεν δέχεται επίσης την παραμικρή διεύρυνση της εντολής που έχει ο Λ. Παπαδήμος, άρα τον περιορίζει σε απλό διαπραγματευτή με τους δανειστές. Επομένως δεν υπάρχει και ζήτημα παράτασης της ζωής της κυβέρνησης.

Και το δίδαγμα είναι φυσικά για τον Λ. Παπαδήμο ότι πρέπει αμέσως να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Αν θέλει να τελειώσει τουλάχιστον τη δουλειά που ανέλαβε.