Ο "νέος" παλιός ρόλος του Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ

Διαρροές ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο

του Γιάννη Λέκκα

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα έχει η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτή αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου να
ανοίξει τα χαρτιά του, και ίσως τους ασκούς του Αιόλου, σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην επόμενη μέρα του κινήματος.

Όπως αναφέρουν οι συγκεχυμένες πληροφορίες που προκύπτουν από τον στενό κύκλο συνεργατών του τέως πρωθυπουργού, ο ίδιος επιδιώκει να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα το σημαντικότερο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι και η προεδρία του κόμματος. Ως ενδεικτικό των προθέσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται και το άρθρο του αδελφού του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το ότι δεν "παραιτείται" από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι σχέση έχει με την δημοκρατία; Επειδή το θέλουν τα μίντια; Έλεος».

Σύμφωνα μάλιστα με διάφορες εφημερίδες, ιδιαίτερα πιθανά είναι τα ενδεχόμενα ο Γιώργος Παπανδρέου είτε να προτείνει εσωκομματικές εκλογές βάσει τον οποίων θα εκλεχθεί πρόεδρος ο οποίος θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός, είτε θα καταφύγει σε σενάριο διαρχίας, με τον ίδιο ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις.


Δυσπιστία «δελφίνων» για τις προθέσεις Παπανδρέου

Κατηγορηματικά φαίνεται να απορρίπτουν οι τρεις βασικοί διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το ενδεχόμενο της οποιασδήποτε διαρχίας με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι διεκδικητές της προεδρίας φέρονται να έχουν καταλήξει σε μία βασική συμφωνία ώστε να μη δεχτούν ούτε τη λύση της διαρχίας (άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός και άλλος πρόεδρος ΠΑΣΟΚ) αλλά ούτε και να αναβληθεί η διαδοχή μετά τις εκλογές.
 
Όπως και να έχει, η αγωνία όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του κινήματος, μεγάλων ή μικρών, χτυπάει κόκκινο καθώς αν ο πρόεδρος του κόμματος δεν παρουσιάσει σήμερα ακριβές χρονοδιάγραμμα διαδοχής, τότε αναμένεται να ανοίξουν και οι ασκοί του Αιόλου στα εσωτερικά του κινήματος.