Π. Οικονόμου: " Παράλογη η αύξηση των αντικειμενικών "

Απολύτως παράλογη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Παντελής Οικονόμου- μιλώντας στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ- την πρόταση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και δήλωσε ότι «παράλογα μέτρα δεν πρόκειται ναληφθούν».

Συμφώνησε ότι υπάρχουν υπέρμετρες και παράλογες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, τόνισε ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων πρέπει να έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ανήγγειλε δε τροποποιήσεις στο τέλος ακινήτων για το 2012 προκειμένου όπως είπε να γίνει δικαιότερο και ελαφρύτερο.

Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης δεσμεύτηκε, εκ μέρους της ΝΔ για κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ καθώς και του ΦΑΠ, και επαναφορά του ΕΤΑΚ με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που ισχύουν σήμερα, φορολογία της υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3 %, πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για πέντε χρόνια, μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 % και διατήρηση της αναστολής του πόθεν έσχες επί τριετία.

Ομιλία προς τους συνέδρους απηύθυνε επίσης ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητα της γραμματείας είναι να ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010, 2011 που εκκρεμούν, η οποία όπως είπε θα γίνει με χρονική απόσταση του ενός εκκαθαριστικού από το άλλο για τον ίδιο ιδιοκτήτη. Υποσχέθηκε ότι με τις δηλώσεις Ε9 για το 2012 που θα υποβληθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση του ΦΑΠ ενώ ανήγγειλε διασταύρωση των αρχείων του Κτηματολογίου, της ΓΓΠΣ και της ΔΕΗ για τα ακίνητα.