Το τζαμί που γκρεμίζαμε

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου

Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε πάλι την κουβέντα των κινδύνων που εγκυμονούν για την κοινωνία μας οι άλλοι.. 
Αρχές Γενάρη του 2011 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η ανέγερση φράχτη στον Έβρο, αρχές του 2012 ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και άλλοι άνθρωποι της πίστης και του πνεύματος προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που μετά από σχεδόν 30 χρόνια αναβολών επέτρεψε να χτιστεί ένα και μοναδικό ισλαμικό τέμενος στο Βοτανικό. 


Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την άποψη ότι "το έργο καθώς και τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων εν γένει είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες, των οποίων η αξιοπρέπεια καταρρακώνεται μέρα με την ημέρα". Δήλωσε επίσης ότι:
"Η ίδρυση ενός τεμένους μέσα στο κέντρο της πόλης των Αθηνών όχι μόνο θα πλήξει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της ελληνικής κοινωνίας αλλά θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς γεγονότων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αποδόμηση της συνοχής του ελληνικού έθνους, ως λαού χριστιανών ορθοδόξων. Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πλήγμα που θα δέχεται καθημερινά το χριστιανικό συναίσθημα των περιοίκων αλλά και των διερχομένων Ελλήνων, όταν 5 φορές την ημέρα, ευρισκόμενοι στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι υποχρεωμένοι να ακούν το "κάλεσμα" του ιμάμη προς τους μουσουλμάνους για προσευχή. Διότι τότε ευλόγως θα αναρωτηθούν εάν διαβιούν στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη μουσουλμανική πόλη και εάν είναι εν τέλει ξένοι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα".


Αφού κάναμε χίλιες δυο συζητήσεις, αφού το θέμα χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα στο πλαίσιο προεκλογικών εκστρατειών και άλλων περιστάσεων που εκμεταλλεύονται τους πιο μύχιους φόβους μας για να μας συσπειρώσουν, αφού στάθηκε αφορμή να κάνει η Χρυσή Αυγή επίδειξη δύναμης καταστρέφοντας την Παρασκευή που μας πέρασε ως και τα υπόγεια που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό στον Άγιο Παντελεήμονα, αφού άρχισαν και όσα δεν χρησιμοποιούνται παρά ως μνημεία να καταρρέουν από την αδιαφορία μας, τώρα επιχειρείται όπως όπως να αποτραπεί η ανέγερση του ενός και μοναδικού τζαμιού που έχει επιτραπεί να ανεγερθεί στη βάση νόμου του ελληνικού κράτους..

Ο λατρευτικός χώρος που θα επέτρεπε στο 1/10 του πληθυσμού της πόλης να προσεύχεται προσβάλλει τους κατοίκους της περιοχής, εκτιμά ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Η φωνή του ιμάμη και τα πασουμάκια των πιστών έξω από την είσοδο, απειλούν το χριστιανικό μας συναίσθημα. Κανένας λόγος για το συνταγματικό δικαίωμα της ανεξιθρησκείας (άρθρο 13), που (τυπικά) δεν υποχωρεί έναντι της βούλησης της κυρίαρχης θρησκείας (όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 3 του συντάγματος ότι είναι η ορθόδοξη χριστιανική). 

Είναι επειδή το Σύνταγμα, από τη φύση του κείμενο με ευρείες διατυπώσεις, προσθέτει στο άρθρο 13 ως προϋπόθεση την μη προσβολή των "χρηστών μας ηθών" από τη λατρεία των άλλων.. 


Εμένα πάλι και το ήθος και η διάνοιά μου προσβάλλονται από την απροκάλυπτη μισαλλοδοξία που δείχνουν το επίσημο Κράτος αλλά και πολλές κοινωνικές ομάδες εδώ και 30 χρόνια με αφορμή την υπόθεση του τζαμιού. Με προβληματίζουν επίσης τα παρελκόμενα της αποδοχής της Χριστιανικής Ορθόδοξης θρησκείας ως επικρατούσας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. 

Δε με ρώτησε κανείς για να με βαπτίσει, δε με ρώτησε για να μου διδάξει στο σχολείο μία ορισμένη πίστη με την απειλή μάλιστα να βαθμολογηθώ δυσμενώς, δε με ρώτησε για να με στείλει στο κατηχητικό, ούτε για να πω ντε και καλά θρησκευτικό όρκο αποφοιτώντας από σχολή που θεραπεύει επιστήμες κοινωνικές.

Μέχρι να πάψει η Αθήνα, όπως έλεγε πριν λίγο καιρό στη Lifo ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος να "είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το 1/10 του πληθυσμού της προσεύχεται σε υπόγεια πολυκατοικιών" θα επιστρέφω στην υπεράσπισή του. 
Και αυτό είναι και συνταγματικό αλλά και απλά ανθρώπινο, με πολλούς τρόπους..

Μία εικόνα που αξίζει να κρατήσουμε από την πλατεία Ταχρίρ.
Χριστιανοί κάνουν αλυσίδα γύρω από τους Μουσουλμάνους για να τους επιτρέψουν να προσευχηθούν.