Η θεματολογία της εβδομάδας (2 - 6 Ιανουαρίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Η νέα χρονιά κι ο πρόεδρος που δίχασε 

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

Τα δημοσιεύματα των πρωτοσέλιδων που εξετάστηκαν είναι 167. Κανονικά θα έπρεπε να είναι 175, αλλά το δημοσιογραφικό "φαινόμενο" που λέγεται Αυριανή, μία μέρα δεν κυκλοφόρησε (Δευτέρα 2/1) και μία άλλη μέρα (Τετάρτη 4/1) είχε όλα κι όλα δύο θέματα στην πρώτη της σελίδα. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία εδώ.
Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική
 

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Τύπος έδωσε προτεραιότητα σε θέματα οικονομικής υφής, κάτι που πιστεύω ότι θα επιτείνεται μέχρι τις τελικές συνομιλίες για την έβδομη δόση. Τα πολιτικά δημοσιεύματα είναι πολυάριθμα και μάλιστα, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα . Αναμφίβολα, οι πολιτικοί επέστρεψαν δυναμικά από τις διακοπές τους, έτοιμοι για "παρασκηνιακές" διαμάχες. Σταθερά τα κοινωνικού περιεχομένου δημοσιεύματα έρχονται τρίτα στις προτιμήσεις των αρχισυντακτών, χωρίς κάποιο εξ αυτών να συναντάται σε όλα τα έντυπα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα πολιτιστικά δημοσιεύματα που έχουν σταθερό ποσοστό με τα φώτα της εβδομάδος να στρέφονται στο ποδόσφαιρο και την εμβόλιμη αγωνιστικής της Τετάρτης. Αναφορικά με τα σχετικά με την εξωτερική πολιτική δημοσιεύματα, επανήλθε η άπνοια την οποία Εφραίμ, Πούτιν, Κύριλλος και Γιλμάζ είχαν διαταράξει την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το πόσο ευκαιριακά καλύφθηκαν αυτά τα θέματα φάνηκε από το ότι μόνο ένα δημοσίευμα πρωτοσέλιδου που να σχετίζεται με τις φωτιές του Γιλμάζ ή τον Εφραίμ έκανε την εμφάνισή του την εβδομάδα που μας πέρασε.

2. Διάκριση γεωγραφική

Πολύ μικρό ήταν το ενδιαφέρον του ελληνικού Τύπου για τα εκτός Ελλάδος τεκταινόμενα την εβδομάδα που μας πέρασε. Μόλις το 7% των δημοσιευμάτων ερχόταν από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, τα δημοσιεύματα που κάλυπταν το εξωτερικό δεν είχαν σχέση με την Ελλάδα εκτός ενός δημοσιεύματος. Ήταν δηλαδή αμιγώς εξωτερικού ενδιαφέροντος. 

3. Κυρίαρχο θέμα

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε η δίωξη Καπελέρη, ωστόσο άπασες οι απογευματινές εφημερίδες καυτηρίασαν τα πεπραγμένα του ελεγκτή. Αναμφίβολα, η στάση των εφημερίδων απέναντι στον Κάρολο Παπούλια και τις υπέρ Παπαδήμου δηλώσεις του ήταν αυτή που χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης. Η Βραδυνή θα λέγαμε ότι κράτησε αποστάσεις από το θέμα. Υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το Έθνος και ο Αδέσμευτος Τύπος. Ωστόσο, μπορεί ο Αδέσμευτος Τύπος να στήριξε το βετεράνο πολιτικό, όμως δεν έπραξε ανάλογα ή έτερη εφημερίδα της δεξιάς, ο Ελεύθερος Τύπος. Εκτός από τον Ελεύθερο Τύπο, αρνητική απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η στάση που κράτησε η εφημερίδα Δημοκρατία. Η δε Αυριανή ήταν κόλαφος, καθώς, στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κος Κουρής βλέπει τον κύριο Παπανδρέου. Τα Νέα δεν αναφέρθηκαν σχετικά, ωστόσο αυτό έγινε μάλλον προς προστασία της εικόνας του Προέδρου της Δημοκρατίας.