Καταστροφική χρονιά για το Πα.Σο.Κ.
του Κώστα Ιορδανίδη
Ένα άρθρο... περσινό
Η νέα χρονιά είναι πάντα συνέχεια της προηγούμενης, η μελλοντολογία έχασε τη μεταφυσική διάστασή της και παρά ταύτα δεν θα πούμε ότι το νέο έτος θα είναι ζοφερό...
... όπως προκύπτει από τους αριθμούς που με ηδονή προβάλλουν αναλυτές και οικονομολόγοι, πραγματιστές πλην όμως πεισιθάνατοι ή αισιοδοξούντες. Προσποιούμενοι συνεπώς ότι αναμένουμε εκπλήξεις θετικές στον τομέα της οικονομίας, προετοιμαζόμαστε για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
Δεν είναι διόλου βέβαιο εάν το 2012 θα είναι το έτος σωτηρίας της Ελλάδος. Θα είναι, όμως, κατά πάσα πιθανότητα μία καταστροφική χρονιά για το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από 26 μήνες οικτρής ασκήσεως της εξουσίας. Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που συνήλθε επί 12ωρο πριν από λίγες μέρες, ανέδειξε απλώς πολιτικές καρικατούρες που διαγκωνίζονται για την αποπομπή του κ. Γιώργου Παπανδρέου· στις 4 Ιανουαρίου συνεδριάζει εκ νέου, εισάγοντας στο νέο έτος κακοφωνία και ταυτοχρόνως την υπαρξιακή αγωνία ενός πολιτικού κόμματος που φθίνει.
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε δημιούργημα ενός πολιτικού, του Ανδρέα Παπανδρέου, και εναρμόνισε το «άναρχο» και «επαναστατικό» πνεύμα του Πολυτεχνείου με την πλέον άτεγκτη και ιδιοτελή μορφή ασκήσεως της εξουσίας, που γνώρισε ποτέ η Ελλάς.
Σε μια δεύτερη φάση επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη το ανακυκλωθέν ΠΑΣΟΚ συνδύασε πνεύμα «εκσυγχρονιστικό» με διαφθορά οικονομική σε κλίμακα μοναδική, ακόμη και για μία χώρα, όπως η Ελλάς, που δεν διακρίνεται για αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία. Σε μία προσπάθεια «εξευρωπαϊσμού» του ανατολικού ελληνικού κράτους, ο κ. Σημίτης απεθνικοποίησε βασικές συντεταγμένες της εξωτερικής πολιτικής, και υπονόμευσε την Εκκλησία, που σε περιόδους κρίσεως λειτουργεί κατευναστικά. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για την επάνοδο της άκρας Αριστεράς.
Στην τελευταία φάση, ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να ανακαλέσει μνήμες του αρχέγονου ΠΑΣΟΚ -οικογενειακώ δικαίω- εισάγοντας μιαν αιθεροβάμονα μεταρρυθμιστική ροπή, που αποδιοργάνωσε πλήρως τη χώρα για να την παραδώσει τελικώς στην τρόικα. Εξέπεσε της πρωθυπουργίας και η χώρα υποτίθεται ότι διοικείται για πρώτη φορά από έναν «τεχνοκράτη τραπεζίτη», τον κ. Λουκά Παπαδήμο, στενό συνεργάτη του κ. Σημίτη.
Σε αντίθεση με τη Λαϊκή Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά που έχουν ισχυρότατη, απολύτως διακριτή και εκ διαμέτρου αντίθετη ταυτότητα, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να καινοτομεί διαρκώς, να δημιουργεί νέο ιδεολόγημα, περιστασιακό και ιδιοτελές. Είναι προφανές πλέον ότι εξάντλησε την επινοητικότητά του. Δεν θα θρηνήσουμε για αυτό. Θα υποστούμε απλώς την ασυναρτησία που προκαλούν οι διάφοροι δελφίνοι, καθώς θα προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και άλλους ότι είναι οι φορείς «καινοτομίας και δημιουργικότητος».
Στον κρισιμότατο οικονομικό τομέα ούτε τα κόμματα, ούτε το ούτως ειπείν ελληνικό κατεστημένο μπορούν να διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στην τρόικα, που έφερε στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου. Οι νέες πολιτικές διαμορφώσεις, όμως, εμπίπτουν αποκλειστικά στην περιοχή ευθύνης των ψηφοφόρων. Από την άποψη αυτή, το 2012 θα είναι πιθανότατα το έτος της Δεξιάς για την Ελλάδα - αρέσει δεν αρέσει αυτή η προοπτική.
πηγή: Καθημερινή Παρασκευής 30/12/2011