Εισαγγελέας Πεπονής εναντίον γραμματέα Καπελέρη

Ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος του Ιωάννη Καπελέρη & ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών

Άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, καθώς και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή έδωσε

στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα αποδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικόν κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ζήτησε και πήρε την παραίτηση και των δύο δημόσιων λειτουργών για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.



 Ο Καπελέρης αρνείται τις κατηγορίες

Με δηλώσεις στο Reuters την Δευτέρα, ο Γ.Καπελέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες, επικαλούμενος την προβληματική λειτουργία του συστήματος Ήφαιστος.

«Η απόφαση των αρχών είναι σεβαστή, αλλά δεν φέρω εγώ ευθύνη για την δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος Ήφαιστος, ούτε για την αμέλεια ενημέρωσης του συστήματος από τους βενζινοπώλες. Οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις», είπε.

Το στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος θα έκλειναν 3.700 πρατήρια καυσίμων από τα 4.000 με αποτέλεσμα το black out στην αγορά και ότι το υπουργείο ετοίμαζε ήδη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.

www.bloggers-tv.gr με πληροφορίες από in.gr & Πρώτο Θέμα