Άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπει ο Fitch

Αφορμή η αδυναμία αποπληρωμής του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου

Τον γύρο του κόσμου κάνουν αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του γαλλικού οίκου αξιολόγησης Fitch στις οποίες προεξοφλείται όχι μόνο η χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και το γεγονός ότι αυτή
 "θα συμβεί πάρα πολύ σύντομα".

Ειδικότερα, σύμφωνα με συνέντευξη του Έντουαρντ Πάρκερ, εκτελεστικού διευθυντή της Fitch, η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και δεν θα αποτελεί έκπληξη. «Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Πάρκερ, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Αφορμή για την ελληνική χρεοκοπία, κατά τον Πάρκερ θα είναι η αδυναμία αποπληρωμής του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Μάλιστα, ο διευθυντής της Fitch δήλωσε ότι ακόμα και η ανταλλαγή των παλιών ελληνικών ομολόγων με νέα κουρεμένα ομόλογα (PSI) θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης: «Το αποκαλούμενο PSI, για μας, θα μετρά ως χρεοκοπία, είναι σίγουρα χρεοκοπία για εμάς. Eπομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά, και την περιμένουμε να έλθει σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη δήλωση, ότι το PSI θα συνιστά χρεοκοπία της Ελλάδας, έχει κάνει και η Standard & Poor's.

www.bloggers-tv.gr με πληροφορίες από Reuters & iefimerida