Επιστράτευση Ανάν

 Για εξεύρεση λύσης στη Συρία ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφώνησαν στο πρόσωπο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.







Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διορίστηκε χθες Πέμπτη «κοινός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση στη Συρία», ανακοίνωσαν οι δύο οργανισμοί.

Ο Ανάν θα έχει την βοήθεια ενός αναπληρωτή, ο οποίος θα προέρχεται από αραβική χώρα, διευκρινίζεται στην κοινή ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και του Ναμπίλ αλ Αράμπι από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στην ανακοίνωση δεν αποκαλύπτεται το όνομα του αναπληρωτή.

Ο απεσταλμένος «θα προσφέρει τις υπηρεσίες του με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και θα προωθήσει μια ειρηνική λύση στην συριακή κρίση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ανάν θα έχει «ευρείες διαβουλεύσεις στη Συρία και εκτός αυτής με όλους τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να σταματήσουν οι βιαιότητες και η ανθρωπιστική κρίση» στη χώρα.

Θα πρέπει επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «να συμβάλει στην εξεύρεση ειρηνικής και ολοκληρωμένης λύσης (στην κρίση) που θα ανταποκρίνεται στις δημοκρατικές επιθυμίες του συριακού λαού, μέσω ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και την συριακή αντιπολίτευση, στο σύνολό της».

Ο 73χρονος Κόφι Ανάν από την Γκάνα διατέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 ως το 2006 και το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πάρουν το πράσινο φως από την Δαμασκό για να στείλουν στη Συρία την εκπρόσωπό τους για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βάλερι Εϊμος.

Ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του απεσταλμένου ήταν ο Φινλανδός πρώην πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι, ο Αλγερινός πρώην πρωθυπουργός Μουλούντ Χαμρούς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, επισήμαναν διπλωμάτες.

Όμως, οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου για την συριακή κρίση -οικονομικές κυρώσεις και έκκληση στον Άσαντ να μεταβιβάσει την εξουσία- κατέστησαν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επιλογή μιας προσωπικότητας από τον αραβικό κόσμο για τη θέση αυτή. Επίσης υπήρχε κίνδυνος η Ρωσία να μην δεχτεί την υποψηφιότητα Αχτισαάρι επειδή ήταν μεσολαβητής στο Κόσοβο.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόουαν από το Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, το γεγονός ότι ο Ανάν «είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην δυτική εκστρατεία εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να του προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα μάτια του συριακού καθεστώτος».

«Όμως αν δεν τον στηρίξουν αρκετά οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, είναι πιθανόν ο Άσαντ και οι γύρω από αυτόν να αρνηθούν να συζητήσουν σοβαρά μαζί του», κατέληξε ο Γκόουαν.

Διάσκεψη για τη Συρία στην Τύνιδα

Περισσότερες από εξήντα χώρες συμμετέχουν σήμερα στην Τύνιδα στην διεθνή διάσκεψη για τη Συρία με στόχο τον καθορισμό ενός σχεδίου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό, αλλά και την αύξηση των πιέσεων στην Δαμασκό.

Στην διάσκεψη που οργανώνει ο Αραβικός Σύνδεσμος μετέχουν αραβικές και δυτικές χώρες που εμπλέκονται στο ζήτημα, καθώς και διαφορετικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν δηλώσει πως δεν θα πάρουν μέρος στη διάσκεψη.

Σύμφωνα με προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από πηγές της αντιπολίτευσης στη Συρία, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα καλέσουν τις αρχές της Δαμασκού να προχωρήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να βοηθήσουν το λαό που βρίσκεται σε απόγνωση, κυρίως στην πόλη Χομς, η οποία βομβαρδίζεται για 20η συνεχή ημέρα.

Θα διατυπωθεί η πρόταση ενός σχεδίου διεθνούς βοήθειας και «το συριακό καθεστώς θα πρέπει δεχτεί την πρόκληση και να απαντήσει», τόνισε χθες ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υπογράμμισε πως σκοπός της διάσκεψης στην Τύνιδα είναι να «σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το Παρίσι επιμένει στην πρόταση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», την οποία απορρίπτει η Μόσχα, που την θεωρεί ως ένα πρώτο βήμα για την στρατιωτική επέμβαση.

Μέχρι τώρα, «οι μόνες συζητήσεις αφορούν μια καθημερινή εκεχειρία λίγων ωρών», που έχει προτείνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, υπογράμμισε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η διάσκεψη, που θα καταδικάσει την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς της Δαμασκού, θα επαναλάβει την υποστήριξή της στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου το οποίο προβλέπει τα στάδια της δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία.

Επίσης θα ζητήσει από την συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί ώστε να μπορέσει να αναγνωριστεί κατ’ αρχήν το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, για το οποίο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως «θα αποδείξει ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο καθεστώς Άσαντ».

Η απουσία της Μόσχας και του Πεκίνου, που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Δαμασκό και έχουν προβάλει δύο φορές βέτο σε καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πλανάται πάνω από την διάσκεψη.

Η Ρωσία, που προμηθεύει όπλα στο καθεστώς Άσαντ και η Κίνα έχουν ταχθεί κατά οποιασδήποτε «ανάμιξης» στη Συρία.

πηγή: kathimerini.gr