Άσυλο η Αγία Σοφία

Ο Μπιτσαξής, ο αθλητικός νόμος και η βία στην Πόλη

Ο Τούρκος γενικός γραμματέας αθλητισμού, Χακάν Τσογλάν Μπατίρ, πιάστηκε κορόιδο. Δεν ανέβαλε δηλαδή ως όφειλε το ντέρμπι Φενέρμπαχτσέ-Γαλατάσαράι. Αποτέλεσμα; Να μανουριάσουν και να πλακωθούν την πλατεία Ταξίμ οπαδοί της Γαλατά και του Παναθηναϊκού.

Που πας ρε Καραμήτρο να κάνεις το ντέρμπι Σάββατο βράδυ, εν μέσω Φάιναλ Φορ. Τι να πρώτο κάνει η Αστυνομία; Ποιους να φυλάξει; Τους "Γκιαούρηδες" που ήρθαν για το μπάσκετ ή του εγχώριους χουλιγκάνους της Φενέρ και της Γαλατά;

Κανονικά ο Τούρκος ΓΓΑ, Χακάν Μπατίρ Τσογλάν, έπρεπε να αναβάλει και τον τελικό του Φάινλ Φορ. Μετά τους τσαμπουκάδες Παναθηναϊκών-Ολυμπιακών στην Αγια Σοφιά. Με τους γαύρους να μπαίνουν στην εκκλησία για να σωθούν, τους βάζελους να τους πολιορκούν απ έξω κι ένα σοβαρά τραυματία. Μια απλή κίνηση χρειαζόταν. Να αναβληθεί ο τελικός για τη Δευτέρα. Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί θα έφευγαν με τα τσάρτερ την Κυριακή και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το ματς θα διεξαγόταν χωρίς κόσμος και με την πόλη να έχει αδειάσει.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος ήταν η αδιαφορία που έδειξε η ΦΙΜΠΑ. Για να αποδειχθεί για ακόμη μία φορά πόσο κακό κάνει στον αθλητισμό το αυτοδιοίκητο. Δεν έχει βρεθεί όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιος επίτροπος μάγκας και νταής να τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Να βάλει τα στήθια του μπροστά για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος από τους ανεύθυνους τυχοδιώκτες του αθλητισμού.

Όπως ο Μπιτσαξής στην Ελλάδα. Από εδώ και πέρα όμως λέω να μιλήσουμε σοβαρά: Αν θέλουν δύο ή περισσότεροι να τσακωθούν θα το καταφέρουν. Εκτός αν έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος κι έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι 100% σίγουρο. Αν θέλουν να πλακωθούν, λοιπόν, θα πλακωθούν.

Ειδικότερα όταν Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί βρίσκονται σε μία πόλη οπού οι ντόπιοι δέρνονται και μαχαιρώνονται στους δρόμους για πλάκα. Όπου κι αν έχουν πάει όμως, όπου κι αν έχουν πατήσει το πόδι τους, έχουν καταφέρει να τα κάνουν μπουρδέλο. Σε μία αχανή πόλη, κάπου θα βρεθούν, κάπου θα πλακωθούν. Όσο ισχυρή και αν είναι η αστυνόμευση. Αναμενόμενα ήτανν αυτά που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και η καλύτερη αστυνομία στον κόσμο, δεν μπορεί να είναι πίσω από κάποιες χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθεί κάθε τους κίνηση και να προλαμβάνει. Όπως και στα πάτρια εδάφη. Η βία δεν αφορά μόνο τα γήπεδα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάποιες μολότοφ θα πέσουν κάποιο βράδυ σε, σε κάποιον σύνδεσμο φιλάθλων. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα  κάποιοι θα βρεθούν κάπου για να αρπαχτούν. Το ξαναλέμε λοιπόν γα μία ακόμα φορά: Η βία δεν είναι υπόθεση ενεός ανθρώπου, όπως θέλει να την παρουσιάζει ο Μπιτσαξής περιφερόμενος σε κανάλια και ραδιόφωνα. Ότι ο ένας και μοναδικός ΓΓΑ σε ρόλο Σερίφη στο Φαρ Ουέστ, αναλαμβάνει θεματοφύλακας της έννομης τάξης, θεραπεύοντας πάσα νόσο και πάσα μαλακία.

Μακάρι να ήταν τόσο απλό το θέμα και το πρόβλημα. Θα το είχε ήδη λύσει κάποιος άλλος ποιο έξυπνος και ικανός από τον Μπιτσαξή. Με τον εν λόγω Μιτσαξή μάλιστα είναι τόσο που να διατυπώνει την άποψη, ότι τα ντέρμπι τους πρωταθλήματος θα πρέπει να διεξάγονται χωρίς θεατές. Είναι σαν αυτόν που όταν έμαθε ότι τον απατάει η γυναίκα του, έκοψε την τσαπού του για να την εκδικηθεί.

Επί του πρακτέου πάντως, κι αν ήταν σε ισχύ ο νέος αθλητικός νόμος, ένας Γιαννακόπουλος κι ένα Αγγελόπουλος θα ίχαν ήδη συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Με βάση την αντικειμενική ευθύνη που καταλογίζεται στους προέδρους, αν οι σύνδεσμοι που έχουν αναγνωρισθεί επίσημα, προκαλέσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε επεισόδια.

Όλο νόμοι, νόμοι και αστυνόμοι που λέει και το τραγούδι, αλλά σε ότι έχει να κάνει με το αποτέλεσμα , μια τρύπα στο νερό. Κι ευτυχώς που η Αγια Σοφιά λειτούργησε για τους οπαδούς του Ολυμπιακού σαν άσυλο. Μπήκανε μέσα, κρύφτηκαν και η τούρκικη αστυνομία δεν είχε κανένα λόγο να κάνει ντου σε εκκλησία "γκιαούρηδων" και η ιστορία σταμάτησε στον ένα σοβαρά τραυματία. Η πατρίδα πήρε για ακόμα μία φορά, άριστα, στην εξαγωγή αλητείας.

πηγή: sport24.gr