Ευρώπη - ΔΝΤ προδεσμεύουν τα χρήματα που θα μας δανείσουν


Τα 130+ δις του νέου δανείου θα διαχειριστούν από την τρόικα


του Γιάννη Λέκκα
Για πρώτη φορά χθες, η Κομισόν δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να προδεσμεύσει για την Ελλάδα τα χρήματα του επερχόμενου δανείου της
σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό εκτός της χώρας μας, ο οποίος μάλιστα δεν θα διαχειρίζεται από Έλληνες αλλά από την ίδια την τρόικα.



Όπως ευθαρσώς δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κ. Αμαντέου Αλταφάζ, το ζήτημα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, «εξετάζεται» και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Παράλληλα, επισήμανε τη σημασία ψήφισης της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο δάνειο της Ελλάδας το οποίο θα εξυπηρετεί στο συντριπτικό του ποσοστό τα χρέη της χώρας μας στους δανειστές της.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι ώς την Τετάρτη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ζήτησε εκ νέου «ισχυρές, γενναίες και καθαρές έγγραφες δεσμεύσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί υπεύθυνοι της χώρας θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα» ανέφερε.