Σαμαράς: Κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό

Κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει το Κυπριακό, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. 

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα του καθορισμού της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
«Οι ώρες είναι κρίσιμες, αλλά πιστεύω ότι τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να ενισχύουν και όχι να αμβλύνουν τον πατριωτισμό» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη και τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στην Κύπρο.


Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, υπέδειξε ότι «η ανάγκη δημιουργίας εθνικής συμμαχίας περνάει τα στενά πολιτικά όρια και είναι σαφές ότι η συμμαχία αυτή οικοδομείται και στον χώρο της οικονομίας». Δηλαδή, σημείωσε, αποκτά η σχέση των δύο χωρών μας μεγάλη σημασία, όπως επίσης και στρατηγικό βάθος.

Χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σήμερα συμβαίνει με την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό, όπως σημείωσε, «που μπορεί να συμβεί με την ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο».

Στις δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τονίζοντας ότι είναι γόνιμο το να δει κανείς την εμπλοκή της ίδιας της ΕΕ, ακόμη περισσότερο στο Κυπριακό.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και δεν μπορεί να είναι λύση ετεροβαρής, παρατήρησε. «Χρειάζεται να είναι λειτουργική, βιώσιμη, με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αύριο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και την γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.Ακολούθως ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Μαλούντα, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Γεύμα προς τιμήν του θα παραθέσει ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβεντζίδης.
Άρθρο με πληροφορίες από τα Νέα-online