Οscar- ποιοί αποφασίζουν;


Πρόκειται ίσως για την ερώτηση κλειδί πριν από κάθε απονομή των βραβείων Oscar. Ποιοι αποφασίζουν που θα καταλήξουν τα πολυπόθητα αγαλματάκια;

Η αρχική απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική... Για τα Oscar ψηφίζουν τα μέλη της Αμερικάνικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Μόνο που η Ακαδημία δεν δημοσιεύει λίστα με τα μέλη της και αρκείται στο συνολικό τους πλήθος. Οι Los Angeles Times έκαναν με ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα με εντυπωσιακά αποτελέσματα...

Οι Los Angeles Times αναφέρουν ότι δικαίωμα ψήφου έχουν 5.765 μέλη της Ακαδημίας (η Wikipedia θέλει το πλήθος να ξεπερνά τα 6.000 μέλη). Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα των δημοσιογράφων μίλησε με εκατοντάδες μέλη της Ακαδημίας και εκπροσώπους τους, προκειμένου να επαληθεύσουν τις ταυτότητες περισσότερων από 5.100 ψηφοφόρων (ποσοστό μεγαλύτερο του 89% των ατόμων που ψηφίζουν για τα βραβεία).

Κατ' αρχάς προκύπτει ότι το συντριπτικό ποσοστό (94%) των μελών της Ακαδημίας είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες. Αφροαμερικανοί είναι περίπου το 2%, ενώ Λατίνοι είναι ένα ποσοστό μικρότερο του 2%. Μάλιστα σε κάποιους από τους15 κλάδους της Ακαδημίας τα ποσοστά είναι ακόμα πιο μεγάλα. Έτσι στον κλάδο των παραγωγών και τον κλάδο των σεναριογράφων οι λευκοί είναι 98% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον κλάδο των ηθοποιών φτάνει το 88%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 62 χρόνια. Μόνο το 14% των μελών είναι κάτω των 50 ετών. Είναι προφανές ότι η ηλικία των μελών επηρεάζει και τις προτιμήσεις τους. Στελέχη της Sony Pictures ανέφεραν ότι πιστεύουν πως το «Social Network» έχασε το Oscar καλύτερης ταινίας, επειδή οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με το θέμα της ταινίας.

Εξ' ορισμού η Ακαδημία αποτελείται από επαγγελματίες του κινηματογράφου, όμως περίπου το 50% των ηθοποιών που είναι μέλη της δεν έχουν εμφανιστεί στην οθόνη τα τελευταία δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό δεν είναι ανεξήγητο, αφού η ιδιότητα του μέλους είναι ισόβια. Ανάμεσά στα μέλη βρίσκονται και άτομα που έχουν εγκαταλείψει εντελώς την βιομηχανία του σινεμά, αλλά εξακολουθούν να ψηφίζουν για τα Oscar. Η έρευνα των Los Angeles Times εντόπισε ανάμεσα στα μέλη μία καλόγρια, έναν ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου και έναν απόστρατο ειρηνευτικού σώματος. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι μάλλον η εξαίρεση.

Τα περισσότερα μέλη της Ακαδημίας (64%) δεν έχουν προταθεί ποτέ για Oscar. Ένα ποσοστό 14% έχει κερδίσει Oscar σε κάποια από τις κατηγορίες, ποσοστό 19% έχει προταθεί αλλά δεν έχει κερδίσει, ενώ είναι άγνωστο τι συμβαίνει με το υπόλοιπο 3%.

Σε ένα πράγμα όμως φαίνεται να υπάρχει συναίνεση. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ανώτερα στελέχη αλλά και ανεξάρτητες έρευνες εκτιμούν ότι η δημογραφική σύνθεση των μελών της Ακαδημίας αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Την ίδια στιγμή όλοι συμφωνούν ότι η Ακαδημία θα πρέπει να υπάρξει ποικιλομορφία, παρά το γεγονός ότι γίνεται συνειδητή προσπάθεια την τελευταία δεκαετία για περιορισμό των νέων μελών.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι για να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας. Ο πρώτος είναι μια υποψηφιότητα για Oscar. Ο δεύτερος είναι να υποβάλει αίτηση με την υποστήριξη δύο μελών ενός κλάδου. Ο τρίτος είναι να προταθεί από την διοικούσα επιτροπή ενός κλάδου ή από το προσωπικό της Ακαδημίας. Στη συνέχεια οι επιτροπές των κλάδων ψηφίζουν για τους υποψήφιους, αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό προσκαλούνται στους κόλπους της Ακαδημίας.