Η θεματολογία της εβδομάδας (19 - 23 Μαρτίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

 Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.
 


173 δημοσιεύματα στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αποτέλεσαν το δείγμα για τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί μία ημέρα (Παρασκευή 23/3) τα Νέα είχαν όλα κι όλα τρία θέματα στο πρωτοσέλιδό τους. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική:
 
Τα οικονομικά δημοσιεύματα κατέχουν τα πρωτεία και αυτήν την εβδομάδα, κινούμενα, μάλιστα, στα ίδια ποσοστά (47%). Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η απεργία των ναυτεργατών και οι συζητήσεις γύρω από τις ερχόμενες νέες μειώσεις μισθών. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα πολιτικά δημοσιεύματα (28%), τα οποία παρουσιάζουν μία ελαφρειά μείωση (2%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και πάλι, ειδήσεις που αφορούν τους πολιτικούς αρχηγούς βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα, μόνο που αυτές αφορούν Βενιζέλο, Σαμαρά, Κουβέλης και Καμμένο χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στους αρχηγούς της (πιο) αριστεράς. 13% των δημοσιευμάτων των πρωτοσέλιδων ήταν κοινωνικού περιεχομένου. Το περιστατικό στην Τουλούζη και οι χούλιγκανς των ελληνικών γηπέδων κυριάρχησαν. Θέματα γύρω από τον πολιτισμό κάλυψαν το 10% της επικαιρότητας, χωρίς ωστόσο αυτή η αύξηση να οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη είδηση. Τέλος, τα εξωτερικής πολιτικής δημοσιεύματα ήταν και πάλι ανάξια λόγου, με την επανεμφάνιση ενός Τουρκικού πλοίου στα ελληνικά ύδατα να επιφέρει τρια σχετικά δημοσιεύματα σε πρωτοσέλιδα.

2. Διάκριση γεωγραφική:

Σχεδόν διπλάσια (11.5%) ήταν τα δημοσιεύματα που δεν αφορούσαν την Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (6%).  Ωστόσο δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που έγινε αυτό, καθώς μόνο ο δολοφόνος της Τουλούζης προβλήθηκε κάπως εκτενέστερα, αλλά και πάλι τα σχετικά με αυτόν δημοσιεύματα δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού. 

3. Κυρίαρχο θέμα:

 
Κινούμαστε για τα καλά σε ρυθμούς προεκλογική ςπεριόδου κι αυ΄το φαίνεται και στα πρωτοσέλιδα που σιγά σιγά αρχίζουν να προσωποποιούν τη μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Πα.Σο.Κ. Τι κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Πα.Σο.Κ. μόνο σίγουρη δεν την έχει τη δεύτερη θέση, εντούτοις οι εφημερίδες (κυρίως Νέα, Έθνος και Αυριανή) ασχολούνται πολύ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το... κλίμα που (δεν) αλλάζει. Βλέπουμε πως οι ειδήσεις με σημείο αναφοράς των πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ανέρχονται στην κλίμακα και κυριαρχούν. Παράλληλα, τα επεισόδια του ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ κέντρισαν το ενδιαφέρον των αρχισυντακτών.