Η θεματολογία της εβδομάδας (27 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου)

του Μιχάλη Ταστσόγλου

Προεκλογικές κινήσεις

Η ατζέντα των απογευματινών εφημερίδων. Ποιες οι ειδήσεις που έγιναν πρωτοσέλιδο την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανάλυση περιεχομένου στις πρώτες σελίδες με μονάδα μέτρησης το δημοσίευμα. Καταμετρήθηκαν οι πέντε πρώτες ειδήσεις καθενός πρωτοσέλιδου από επτά εφημερίδες.

129 ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε πρωτοσέλιδα είναι το δείγμα της μελέτης για την εβδομάδα που μας πέρασε. Κανονικά, τα δημοσιεύματα θα ήταν 175, ωστόσο η αργία της Καθαρής Δευτέρας περιόρισε τον αριθμό των δημοσιευμάτων. Παράλληλα, η Αυριανή δε βγήκε τις ημέρες Τετάρτη 29/2 και Παρασκευή 2/3, ενώ τα Νέα της πρωτομηνιάς είχαν μόλις τέσσερις ειδήσεις στο πρωτοσέλιδό τους. Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθούμενη μεθοδολογία θα βρείτε εδώ

Τα αποτελέσματα:

1. Διάκριση θεματική: 

Αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα, και αυτή τη φορά η διαφορά οικονομικών και πολιτικών δημοσιευμάτων είναι ευρεία. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πολιτικά και οικονομικά δημοσιεύματα αθροιστικά αποτελούν το 71% του συνόλου. Για άλλη μία εβδομάδα κυριάρχησε η οικονμία. Είμαστε σε μία φάση όπου αρχίζει η εφαρμογή των επαχθών διατάξεων του μνημονίου II, οπότε η ατζέντα των έντυπων ΜΜΕ έχει στρέψει εκεί τα βλέμματά της. Τα γύρω από την πολιτικη΄δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας αναλώθηκαν στα εσωκομματικά εν όψει των ερχόμενων εκλογών και των νέων σχηματισμών ή μεταγραφών που θα προκύψουν στον πολιτικό στίβο. Τα κοινωνικά δημοσιεύματα έχουν 5% αύξηση αυτήν την εβδομάδα (19% έναντι 14%), γεγονός που οφείλεται στο θάνατο του Βασίλη Τσιβιλίκα και τη βόμβα στο μετρό του Αιγάλεω. Ισχυρή πτώση εμφάνισαν οι αναφορές σε θέματα σχετικά με τον πολιτισμό, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό τους σχεδόν υποδιπλασιάστηκε (8% από 14%). Τέλος, στα φυσιολογικά τους επίπεδα επανήλθαν τα πιο σπάνια γεγονότα, αυτά δηλαδή που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική.

2. Διάκριση γεωγραφική:

Σαφώς περισσότερες είναι οι ειδήσεις που ήρθαν από το εξωτερικό και μπήκαν στα πρωτοσέλιδα των απογευματινών εφημερίδων αυτής της εβδομάδας. Τα βραβεία Όσκαρ, τα Wikileaks που ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τα Νέα και διάφορες ειδήσεις από τη Γερμανία οδήγησαν στην αύξηση του σχετικου ποσοστού. 

3. Κυρίαρχο θέμα:
 

Οι κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά καλύφθηκαν εκτενώς από τον τύπο. Επρόκειτο κυρίως για τις σκέψεις του γύρω από τους λεγόμενους "αντάρτες" που είπαν "όχι" στο μνημόνιο II και τους διέγραψε. Εκτενούς κάλυψης έτυχαν και οι επαφές του επίδοξου πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ. Από εκεί κι έπειτα η εβδομάδα σημαδεύτηκε ειδησεογραφικά από τη βόμβα που τοποθετήθηκε στη μπλε γραμμή του μετρό κι ευτυχώς δεν εξερράγη. Ίδιας έκτασης ήταν και η κάλυψη των εσωκομματικών του Πα.Σο.Κ. με τις 5 από τις 8 σχετικές ειδήσεις να αφορούν την υποψηφιότητα Παπουτσή για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου.