Νέα Δημοσκόπηση: όχι στο Μνημόνιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου

thumb Σε νέα δημοσκόπηση της Public Issue για το "ΣΚΑΪ" και την "Καθημερινή της Κυριακής" καταγράφεται η αρνητική γνώμη των ψηφοφόρων για το Μνημόνιο και τη λειτουργία της δικομματικής (πλέον) κυβέρνησης Παπαδήμου.







Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 52% διαφωνούν με το νέο Μνημόνιο (παρά τον καθεστωτικό καταιγισμό καταστροφολογίας σε περίπτωση που το μνημόνιο δεν ψηφιζόταν) και σχεδόν ομόφωνα ζητούν να φύγει η κυβέρνηση που το επέβαλε ("82% συσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης", όπως με μετριοπαθή τρόπο περιγράφει την αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα το ερώτημα της Public Issue). Αναπόφευκτα, πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες να φιλοτεχνηθεί ένα προφίλ ικανού (και για την επόμενη μέρα) και ανιδιοτελή ηγέτη για το Λουκά Παπαδήμο καθώς η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό του έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (το 68% σήμερα δηλώνει ότι "δεν τον εμπιστέυεται για τη διαχείριση προβλημάτων οικονομίας") και η δημοτικότητά του βαίνει διαρκώς μειούμενη (50% των ερωτηθέντων έχει "αρνητική γνώμη" για το διορισμένο πρωθυπουργό).

Ως απόρροια, τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) θα αναγκαστούν να συγκυβερνήσουν και μετεκλογικά, αφού η ΝΔ φαίνεται να μένει μακριά από την αυτοδυναμία. Η εκλογική επιρροή του συγκυβερνώντος κόμματος του Αντώνη Σαμαρά εκτιμάται στο 28% (από 31% στις αρχές Φεβρουαρίου). Δεύτερο κόμμα είναι η Δημοκρατική Αριστερά με 16% (από 18%) ενώ αυξημένα παραμένουν τα ποσοστά της αντιμνημονιακής Αριστεράς με το ΣΥΡΙΖΑ στο 12% (σταθερά) και το ΚΚΕ στο 11% (από 12,5%). Τέταρτο κόμμα, με αύξηση των ποσοστών του (!) το ΠΑΣΟΚ (11%) που όμως αναμένεται να πληγεί  (εκ νέου) από τις φυγόκεντρες τάσεις. Η προαναφερθείσα μείωση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ μάλλον προέρχεται από την ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" (4%) του Πάνου Καμμένου. Την εννεακομματική Βουλή θα συμπληρώσουν (;) το κομμά των Οικολόγων Πρασίνων (4(%), ο ΛΑΟΣ (4%) και η Χρυσή Αυγή (3,5%) ενώ ιδιάιτερα μεγάλη εμφανίζεται η αποχή (27,5%), παρ' ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές μειώνεται.

Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ΝΔ), μετά την απάντηση "Κανένα από αυτά" (27%), είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (22%) και ακολοθούν το ΚΚΕ (17%), η ΝΔ (14%), ο ΛΑΟΣ (8%) και η ΔΗΜΑΡ (4%).

Οι ερωτώμενοι θεωρούν σε ποσοστό 59% ανάγκη τη διεξαγωγή εκλογών (γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη δεσμευτικότητα στις απαντήσεις τους για το τι προτίθενται να ψηφίσουν)
 και θεωρούν λιγότερο πιθανό σε σχέση με τον περασμένο μήνα το "ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους" (θεωρώντας παράλληλα, σε ποσοστό 67%, πως η επιστροφή στη δραχμή θα κάνει τα "πράγματα χειρότερα για τη χώρα").