402 αυτοκτονίες λιγότερες!

Χάρη στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Σε 402 ανέρχονται οι υποθέσεις αυτοκτονιών που έχουν προληφθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.





Οπως αναφέρεται σε έγγραφο, που υπογράφηκε στις 6 Μαρτίου από τον τέως υπουργό Χρήστο Παπουτσή, «η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις ατόμων που εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου, σε συνεργασία με ψυχολόγους και έως σήμερα έχουν προληφθεί 402 αυτοκτονίες συνανθρώπων μας, οι οποίοι εξεδήλωσαν την πρόθεση».
Ο κ. Παπουτσής, μάλιστα, σημειώνει ότι «σε περιπτώσεις εκδήλωσης πρόθεσης αυτοκτονίας από ανήλικους χρήστες του διαδικτύου, ενημερώνεται άμεσα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Χαμόγελο του Παιδιού", ώστε να υπάρξει άμεσα στήριξη από ειδικούς στον ανήλικο χρήστη και την οικογένειά του».

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού τους, προς ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων από τους κινδύνους που διατρέχουν από τη χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να προληφθεί και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να πέσουν θύματα, για αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και για στενότερη συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς.

Το έγγραφο του κ. Παπουτσή διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αρβανιτίδη, για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο. Ο πρώην υπουργός παραθέτει όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τις ενημερωτικές ημερίδες που έχουν γίνει για ζητήματα σχετικά με τον εθισμό, την προφύλαξη των χρηστών από εγκληματικές δράσεις και την ασφαλή διείσδυση του κοινού στο διαδίκτυο.
Μέχρι σήμερα, 30.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει τις ημερίδες αυτές, ενώ έχει υιοθετηθεί και η πρακτική των απευθείας συνδέσεων, μέσω Skype, με σχολεία σε όλη την επικράτεια.

Ο πρώην υπουργός αναφέρεται και στον ιστότοπο www.cyberkid.gov.gr, ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών, καθώς και στους γονείς τους, σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον εθισμό σε αυτό. Παράλληλα, το υπουργείο και μέσω της ιστοσελίδας www.astynomia.gr παρέχει πρόσθετες συμβουλές προς τους γονείς και τους νέους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τα λογισμικά φίλτρα.

πηγή: ethnos.gr