Ισολογισμός: Κάνει τις απάτες αόρατες (;)

της Αντιγόνης Ευστρατόγλου


Ποινικές διώξεις για τα επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η Proton Bank ζητά να απαγγελθούν σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 25 ατόμων ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Δραγάτσης. 
Σοβαρά τα ερωτηματικά για την επάρκεια των λογιστικών ελέγχων που δεν επεσήμαιναν το παραμικρό.


Στο πολυσέλιδο πόρισμα που έχει ήδη σταλεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, προτείνεται μεταξύ άλλων η άσκηση δίωξης για κακουργήματα εγκληματικής οργάνωσης και απάτης από κοινού στη βάση του νόμου 1608/50 "Περί καταχραστών δημοσίου χρήματος". Επιπλέον ζητείται να ασκηθεί δίωξη στον κ. Λαυρεντιάδη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 54 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του 2011 το "Βήμα της Κυριακής" είχε ασχοληθεί με το θέμα διερωτώμενο "πώς ενώ η Proton Bank χρηµατοδοτούσε αποκλειστικά την εξαγορά των θυγατρικών εταιρειών της Alapis, οδηγώντας στην ουσία χρήµατα των καταθετών στις τσέπες του Λαυρεντιάδη, οι ορκωτοί λογιστές που υπέγραφαν τους ισολογισµούς της δεν αντιλαµβάνονταν τίποτα και βεβαίωναν την Τράπεζα της Ελλάδος για το «καλώς έχειν» των οικονοµικών της". Κανείς από τους ορκωτούς λογιστές που διεξήγαγαν τους σχετικούς ελέγχους δε διαπίστωσε κανένα πρόβλημα με τη μεταφορά μισού περίπου δις ευρώ στη συγγενικών συμφερόντων Alapis. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βήματος, ο Κωνσταντίνος Μιχαλάτος της PriceWaterhouseCoopers, επικαλέστηκε τα περιορισμένα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ορκωτοί λογιστές στη διάρκεια τέτοιων πιστοποιήσεων, τα οποία είναι πάντως σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Είναι αδύνατο, έλεγε τότε, ένας ορκωτός λογιστής να συνδέσει επιχειρήσεις από μόνος του.

Παρομοίως είχε απαντήσει τότε και ο Αντώνης Αθανασόγλου της KPMG η οποία είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει ειδικά για τις σχέσεις του επιχειρηματία με εταιρίες που είχαν αποσχιστεί από την Alapis, ενώ είχαν δοσοληψίες με την τράπεζα. 

Την εποχή εκείνη αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην KPMG ήταν ο κ. Σπύρος Μαρτσέκης, ο οποίος, σύµφωνα µε το πόρισµα της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε πάρει προσωπικό δάνειο από την Proton Bank ύψους 320.000 ευρώ, µε «πολύ ευνοϊκό πρόγραµµα αποπληρωµής» και µε µοναδική εξασφάλιση «ενέχυρο επί προθεσµιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ», ύστερα από σύσταση του κ. Αθανάσογλου και του κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος ήταν και κουµπάρος του. 

Ούτε ο επίτροπος που είχε ορίσει το Ελληνικό ∆ηµόσιο στην Proton Bank, έγραφε τότε το Βήμα, κ.Μανώλης Τσιτικάκης κατάλαβε κάτι. Μάλιστα, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, είχε αποφανθεί θετικά για την αύξηση των χρηµατοδοτήσεων προς τις εταιρείες του οµίλου Alapis εκτιµώντας ότι «καλώς χορηγείται ρευστότητα σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις». 



Τα ερωτηματικά για το ρόλο των τραπεζών και τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούσαν ή όχι προσεκτικά τις επισφάλειες πριν δανείσουν, μένουν ανοιχτά σε αυτή όπως και σε μία σειρά άλλων περιπτώσεων. 

Τα ερωτηματικά για την επάρκεια των λογιστικών ελέγχων, επίσης. 

Ιδίως όταν ο άνθρωπος που βρέθηκε να απολογείται για τυχόν αβλεψίες στα τέλη του 2011 υπογράφει τον τελευταίο ισολογισμό μίας ακόμη μεγάλης, και ιδιαίτερα προβεβλημένης το τελευταίο διάστημα, επιχείρησης, που πήρε εν μέσω κρίσης δάνειο 40 εκατομμυρίων ευρώ έχοντας ζημιές που υπερβαίνουν τα 400 εκατομμύρια και ίδια κεφάλαια που έχουν μείνει το 1/10 αυτών που ήταν δύο χρόνια πριν.

Το ερωτηματικό εδώ αν ΔΕΝ μπορεί να το βάλει ο ορκωτός λογιστής, λόγω ανεπάρκειας στοιχείων, μήπως θα μπορούσε να το βάλει η κοινή λογική;

Το Bloggers-tv παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει..