Π.Κρούγκμαν: Η Ελλάδα χρεωκόπησε επίσημα


Στο άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Τι σημαίνει η Ελλάδα» ο Πολ Κρούγκμαν κάνει λόγο για συνταγμένη χρεωκοπία της Ελλάδας αναφορικά με το PSI. «Η Ελλάδα λοιπόν χρεωκόπησε επίσημα ως προς τα χρέη της στους ιδιώτες πιστωτές. Ήταν μία συντεταγμένη χρεωκοπία που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης παρά απλώς ανακοινώθηκε, το οποίο νομίζω ότι είναι καλό. Ωστόσο η ιστορία είναι μακριά από το τέλος» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι «η ιστορία της ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης απέχει πολύ από το τέλος της» και ότι «οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα για εφαρμογή μέτρων λιτότητας στις ΗΠΑ».

Όπως εξηγεί ο Πολ Κρούγκαν «με την απομείωση του χρέους της, η Ελλάδα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαναγκάστηκαν σε μέτρα λιτότητας εν μέσω ύφεσης, καταδικάζεται σε πολλά ακόμη χρόνια δεινών».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «αυτό που πραγματικά δείχνει η ελληνική εμπειρία είναι ότι, ενώ τα ελλείμματα σε ανθηρές οικονομικά περιόδους μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα (περίπτωση που ισχύει για την Ελλάδα, αλλά όχι και για την Ισπανία, η οποία την παραμονή της κρίσης παρουσίαζε χαμηλό κρατικό χρέος και πλεόνασμα προϋπολογισμού), η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος, όταν έχεις ήδη πρόβλημα, συνιστά συνταγή για ύφεση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν μπροστά τους η Ελλάδα και η Ιρλανδία για ανάκαμψη, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί ότι «δεν είχαν και δεν έχουν καλές εναλλακτικές πέραν της αποχώρησής τους από την ευρωζώνη, ένα δραστικό βήμα που στην πραγματικότητα οι ηγέτες τους δεν μπορούν να λάβουν εκτός εάν έχουν αποτύχουν όλες οι άλλες επιλογές, κατάσταση που η Ελλάδα πλησιάζει γρήγορα», όπως υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία και η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσουν ούτως ώστε να αποφευχθεί η έξοδος των χωρών αυτών από το ευρώ, απαιτώντας λιγότερα μέτρα λιτότητας και λαμβάνοντας μέτρα προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της».